Organizația Salvați Copiii a deschis la Iași miercuri, 13 iulie 2022, primul centru de consiliere și informare pentru familiile care au fugit din calea războiului din Ucraina. În ultimele luni, peste 25.000 de refugiați care au cerut sprijin din partea autorităților din Suceava și Iași au fost luate în evidență.
„La patru luni de la începerea războiului la scară largă, constatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Ele au nevoie în special de informații, îndrumare și consiliere pentru a accesa drepturile și serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învățământ, a serviciilor medicale, a locurilor de muncă sau a serviciilor de consiliere emoțională”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România.
Mamele refugiate din Ucraina care au ajuns în grija celor de la Salvați Copiii povestesc că întreaga experiență a fost una extrem de traumatizantă pentru copii și că nu s-au așteptat ca războiul să se prelungească atât de mult.
„Am plecat la finalul lui februarie din Odesa, am stat câteva zile în Moldova, eram foarte speriați și traumatizați de experiența plecării de acasă. Aici am întâmpinat o barieră lingvistică, dar datorită voluntarilor, organizațiilor și datorită primirii de care am avut parte am reușit să ne acomodăm. Când am ajuns în România aveam niște bani strânși, ne-am închiriat apartamente, dar credeam că acest război nu va evolua și ne vom întoarce mai repede”, a povestit una dintre mamele refugiate.
Aceasta mai spune că este o nevoie foarte mare pentru copii să poată să meargă la școală, însă momentan este devreme să fie introduși în clase cu predare în limba română pentru că ar fi doar „niște copii prezenți în ultimele bănci”, fiind nevoie de crearea unor clase speciale pentru ei.