Centurile verzi legiferate la nivel național/ Protejarea pădurilor din Ilfov, menținută în forma adoptată de Senat
Camera Deputaților a adoptat marți, cu unanimitate de voturi, legea care reglementează amenajarea centurilor verzi, la nivel național. Măsura a fost adoptată odată cu votul noului Cod Silvic, iar forma inițială a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov a fost menținută în varianta adoptată de Senat, au anunțat reprezentanții Proiectului Centura Verde.
Marți a fost votat noul Cod Silvic și, odată cu acesta, a fost reglementată și activitatea de amenajare de centuri verzi, la nivel național.
După asumarea creării de centuri verzi la nivel național ca parte a programelor de țară pentru alegerile prezidențiale ale lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, demers apolitic, a venit în întâmpinare, a redactat și a depus la Camera Deputaților amendamentele (bit.ly/3NKlfnV) la noul cod silvic menite să legifereze centurile verzi la nivel național. Amendamentele au susținerea oficială a Ministerului Mediului care, de altfel, a și contribuit la redactarea versiunii finale.
Fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, Alex Găvan, a declarat că fundația pe care o reperezintă va face toatedemersurile pentru punerea a practică a prevederilor legislative.
Este un vot pentru orașe mai sănătoase și mai reziliente climatic. Pentru asta, benefic pentru România, benefic pentru oameni, benefic pentru natură și necesar
pentru a nu risca și mai mult pierderea banilor europeni este ca acest cod să fie votat înainte de alegeri. Nu mai există niciun argument de bună credință pentru a îl mai tărăgăna și a nu se afla pe agendele comisiilor de agricultură și juridică chiar săptămâna viitoare. Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple”.
Proiectul s-a bucurat de susținere din partea unui grup numerois de paralmentari, de culori politice diferite, iar scopul acestuia este punerea sub protecție a puținelor
păduri rămase în Ilfov, împăduriri și reîmpăduriri, respectiv deschiderea pădurii către oameni.
Platforma reunește sub umbrela sa, întrun demers apolitic, susținerea a peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și beneficiază de susținerea Administrației Prezidențiale.
CITEȘTE ȘI: