Prima pagină » Actualitate » Cercetător român la Oxford, despre PERICOLUL virusului HMPV din China: „Mai degrabă gripa de la noi ar trebui să fie factor de îngrijorare”

Cercetător român la Oxford, despre PERICOLUL virusului HMPV din China: „Mai degrabă gripa de la noi ar trebui să fie factor de îngrijorare”

Cercetător român la Oxford, despre PERICOLUL virusului HMPV din China:

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, susține că virusul HMPV, apărut în China și care provoacă simptome asemnătoare răcelii și gripei, nu ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă.

Cercetătorul susține că, deși trebuie să fim precauți și să ne luăm măsurile necesare – atât cele de igienă, cât și cele care țin de evitarea locurilor aglemerate -, gradul de risc al acestui virus din China, despre care se tot vorbește în ultima perioadă, nu este foarte mare, ținând cont de faptul că el cauzează, în general, simptome respiratorii ușoare, iar infecția se tratează și se vindecă destul de repede.

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, despre VIRUSUL HMPV din China:

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford

„Țesutul devine inflamat, devine practic ca un teren «ciuruit de bombe»”

La cinci ani după pandemia COVID-19, China este martora unei epidemii de metapneumovirus uman (HMPV), care afectează de obicei sistemul respirator superior, dar poate provoca uneori infecții respiratorii inferioare.

HMPV este mai frecvent iarna și la începutul primăverii, momentan neexistând un vaccin pentru acest virus care provoacă îngrijorare.

„Nu cred că la momentul de față ar trebui să prezinte pentru noi un motiv de alarmă. Este o infecție respiratorie sezonieră, pe care de altfel o și cunoaștem. Nu este ceva nou apărut, așa cum a fost virusul SARS-CoV-2, care a declanșat pandemia. Nici gradul de risc al acestui virus nu este prea mare, ținând cont de faptul că el cauzează, în general, simptome ușoare respiratorii și infecția se vindecă. Mai exact, infecția se rezolvă după o perioadă de timp relativ scurtă, comparativ cu alte boli, să spunem, prin transmitere virală.

Dar, într-adevăr, acest virus, ca orice altă infecție respiratorie, poate prezenta o simptomatologie mai severă, în cazul persoanelor cu deficiențe de imunitate, persoanelor vârstnice sau chiar a copiilor. Deci, metapneumovirusul poate cauza, în complicațiile cele mai severe, bronșiolită, pneumonie și, evident, dacă replicația virusului se petrece în tractul respirator, în plămâni, țesutul devine inflamat, devine practic ca un teren «ciuruit de bombe».

Și în momentul acela pot să existe ceea ce se cheamă suprainfecții bacteriene, care duc la pneumonie bacteriană, care la rândul ei prezintă, să spunem, un risc mai mare. Dar, în general, aceste complicații sunt rare și momentan nu cred că genul acesta de virus sau de infecții – chiar dacă numărul de cazuri a crescut în China, comparativ cu anii precedenți – reprezintă pentru noi un un factor alarmant”, a explicat Ștefan Dascălu.

„Nu cred că reprezintă un motiv de îngrijorare acest virus”

Cercetătorul român la Oxford, specializat în imunologie, a vorbit și despre virusul gripal, susținând că, nu de puține ori, simptomele acestuia sunt subestimate de către pacienți, deși poate să producă forme grave și, așa cum vedem în fiecare an, chiar și multe decese.

De aceea, Ștefan Dascălu recomandă ca focusul în România să fie mai degrabă pe tratarea cazurilor de gripă apărute în sezonul rece și mai puțin pe virusul HMPV, apărut în China și care pare să fi produs îngrijorare în întreaga lume, ținând cont de antecedentele și repercusiunile epidemiei de COVID.

Nu cred că reprezintă absolut nicio niciun motiv de îngrijorare acest virus. Dar referitor la gripă – în general subestimată, nu de către cadrele medicale sau de oamenii de știință, ci de populație -, poate cauza forme grave. Pentru că, fiind și un virus cu care intrăm în contact anual, noi cumva credem că sunt gripat și este suficient să stau acasă sau genul acesta de lucruri. Dar, în unele cazuri, gripa poate cauza deces și am văzut că în fiecare an există mii de oameni care își pierd viața din cauza infecției cu gripă.

Așadar, nu trebuie subestimat lucrul acesta și cred că, mai degrabă, gripa de la noi ar trebui să fie un factor de îngrijorare, cu atât mai mult în cazul în care avem epidemie de gripă, comparativ cu un virus care cauzează în general o infecție moderată, fără manifestări foarte grave. Sigur, ele pot avea loc, dar, deocamdată, după cum spuneam, nu cred că acest virus ar trebui să ne preocupe pe noi prea mult”, a mai spus Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford.

„Se face des confuzia între răceala sezonieră și gripă”

Ștefan Dascălu a vorbit și despre confuzia care se face, de multe ori, între răceală și gripă, punctând faptul că în cazul infecției cu gripă vorbim despre febră și manifestări pulmonare severe, deloc de neglijat sau de subestimat.

Cercetătorul a amintit în acest context și importanța vaccinului antigripal, actualizat an de an, tocmai pentru a corespunde cu tulpinile de gripă aflate în circulație în anul respectiv.

„Gripa nu este ceva nou, știm cu toții. Se face des confuzia între răceala sezonieră și gripă. Gripa este un virus, virusul gripal, cauzează gripa, o manifestare destul de severă, comparativ cu răceala comună. La gripă vorbim de febră, vorbim de manifestări pulmonare destul de severe. Unii oameni rămân la pat câteva zile până se rezolvă infecția care necesită tratament. Este important de precizat că tratamentul împotriva gripei este în general simptomatic, deci practic noi tratăm simptomele.

În schimb, referitor la gripă, avem vaccinarea sezonieră, care este actualizată în fiecare an. Mai exact, se schimbă vaccinul gripal, pentru a corespunde cu tulpinile de gripă aflate în circulație în anul respectiv. Deci vaccinarea gripală este recomandată și chiar deja este târziu în această perioadă a anului. Dar vaccinarea antigripală începe, de obicei, în toamnă și oferă o protecție bună împotriva infecțiilor cu gripă.

În același timp, există și măsurile sanitare. Să încercăm să evităm locurile aglomerate, dacă putem, să ne sporim igiena, cu spălatul pe mâini sau având grijă să nu intrăm în contact cu persoanele bolnave. La rândul nostru, dacă suntem bolnavi, să încercăm să nu intrăm în contact cu prea mulți oameni sau chiar preferabil deloc, pentru că le putem da și lor acest virus”, a explicat specialistul în imunologie.

Simptomele metapneumovirusului uman. Cine prezintă un risc mai mare

Simptomele HMPV sunt similare cu cele ale gripei sau ale răcelii comune. Se poate răspândi de la o persoană infectată la alte persoane prin tuse, strănut sau contact personal. Unele simptome comune includ:

  • tuse;
  • febră;
  • congestie nazală;
  • durere în gât;
  • dificultăți de respirație.

Perioada de incubație estimată este de trei până la șase zile, iar durata depinde de gravitatea infecției.

Copiii mici, adulții în vârstă și cei cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală severă din cauza HMPV.

Bronșiolita, bronșita, pneumonia, crizele de astm sau BPOC și infecția urechii (otită medie) sunt câteva complicații ale virusului apărut în China.


CITEȘTE ȘI:

După Covid-19, omenirea este amenințată de o altă pandemie. Un nou VIRUS, care provine tot din China, a ajuns deja în Europa

EXCLUSIV. Războiul imunologic vs. războiul armelor. Cercetător român la Oxford: „Un context care afectează întreaga lume. Se poate vorbi și despre un al șaselea, chiar și un al șaptelea val…”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și