Cercetători francezi: SARS-CoV-2 circula în Franța din noiembrie 2019

Publicat: 11 02. 2021, 13:35
Actualizat: 06 04. 2021, 14:34

Medicii de la spitalul Albert-Schweitzer din Colmar, Haut-Rhin, au reanalizat  o multime de tomografii toracice ale bolnavilor admiși la sediul lor, începând din octombrie 2019, cu pneumonie extremă, intrigați de o serie de cazuri medicale care au precedat de epidemia covid-19.

Potrivit Le Monde, unul dintre acești bolnavi – internat pe 16 noiembrie – a avut leziuni asemănătoare celor provocate de covid-19.

Prezența noului coronavirus în Franța a fost suspectată  la această dată. Cu toate acestea, în absența studiului probelor organice, această speculație a rămas fragilă.

Munca cercetătorilor francezi – dezvăluită sâmbătă în Jurnalul European de Epidemiologie – ajută aceste observații.

Aceștia prezintă – cu o etapă excesivă de dovezi – că SARS-CoV-2 circula deja în Franța în noiembrie 2019.

13 cazuri de COVID-19 între noiembrie 2019 și decembrie 2020

Cercetătorii – au fost conduși de profesorul Fabrice Carrat, directorul Institutului de Epidemiologie și Bunăstare Publică Pierre-Louis (Inserm, Sorbonne College).

Aceștia au analizat 9.144 de probe de sânge recoltate de la contribuabili în cadrul grupului „Constances” – cea mai importantă cohortă epidemiologică monitorizată în Franța, de peste 200.000 de oameni.

Aceștia le-au analizat mai întâi cu o imunoglobulină rapidă anti-SARS-CoV-2 de tip G (IgG).

Dintre cele 9.114 probe analizate, 13 probe colectate din noiembrie 2019 până în ianuarie 2020 au examinat constructiv fiecare  dintre cele colectate în noiembrie sau decembrie.

„Am început să analizăm eșantioanele colectate în ianuarie și februarie și am găsit multe rezultate suplimentare (constructive) decât am anticipat”, a declarat epidemiologul Marie Zins de la Inserm, Colegiul Paris, investigatorul principal al cohortei Constances.

„Aceste rezultate susțin că, din noiembrie și decembrie, gradul de contaminare în Franța a fost de un caz la 1.000”, spune profesorul Fabrice Carrat.

„Aceste rezultate nu prezintă o supra-reprezentare a bolii în zone sigure”, spune el.

„Se pare că cercetăm cazuri sporadic în toată națiunea”, spune profesorul Fabrice Carrat.