Cercetătorii au descoperit legătura dintre carne și DIABETUL de tip 2. Au fost analizate date de la aproape 2 milioane de persoane
Consumul regulat de carne roșie, dar și de carne procesată, în special, este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2, conform unui studiu publicat, marți, în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, potrivit CNN.
Studiul este cel mai cuprinzător de până în prezent, care arată legătura dintre carnea procesată și carnea roșie neprocesată cu diabetul de tip 2, a declarat – prin intermediul unui e-mail – autorul principal al studiului, Dr. Nita Forouhi, profesor de sănătate a populației și nutriție la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
Diabetul de tip 2, o afecțiune cronică care apare atunci când zahărul din sânge este în mod regulat prea ridicat, este cel mai frecvent tip de diabet, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, citat de Antena 3.
Dacă nu este gestionat corespunzăor, diabetul de tip 2 poate duce la probleme precum boli de inimă, accident vascular cerebral și boli renale.
Există mai multe întrebări cu privire la carne care trebuie puse, cum ar fi riscul reprezentat de carnea de pasăre și posibilele efecte ale diferitelor metode de gătit, a declarat Dr. Hilda Mulrooney, lector în nutriție și sănătate la London Metropolitan University, într-un comunicat de presă.
Dar noua cercetare se aliniază cu orientările nutriționale actuale, care recomandă reducerea consumului de carne, a spus Mulrooney.
Cercetătorii au analizat date de la aproape 2 milioane de persoane din 20 de țări
Studiul a fost observațional, astfel încât cercetătorii nu au putut concluziona că doar consumul de carne a fost cauza directă a diabetului, a spus Mulrooney.
Dar legătura a fost puternică, a spus Forouhi, menționând că „aceste constatări au fost consecvente în rândul populațiilor din diferite regiuni și țări ale lumii”.
Cercetătorii au analizat date de la aproape 2 milioane de persoane din 20 de țări. De asemenea, echipa a luat în considerare factori precum „calitatea dietei, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, consumul de energie și indicele de masă corporală care ar putea avea un impact asupra rezultatelor și care ar putea exagera sau masca relația dintre carne și diabetul de tip 2”, a adăugat Forouhi.
Cu toate acestea, datele nu au permis cercetătorilor să ia în considerare alte lucruri care pot contribui la diabetul de tip 2, inclusiv istoricul familial, rezistența la insulină și circumferința taliei, potrivit Dr. Duane Mellor, dietetician și purtător de cuvânt al British Dietetic Association și membru academic onorific la Universitatea Aston din Regatul Unit. El nu a fost implicat în cercetare.
Acești factori sunt mai puternic asociați cu riscul de a dezvolta diabet decât factorii pe care cercetătorii au putut să îi ia în considerare, a adăugat el într-un comunicat de presă.
„Este posibil ca riscul crescut asociat cu consumul de carne procesată și roșie să fie un rezultat al acestor alți factori”, a spus Mellor.
Mai multe plante, mai puțină carne
„Chiar și cu aceste limitări, dovezile din noul studiu și recomandările dietetice actuale reprezintă un argument puternic pentru reducerea consumului de carne. Consumul de carne depășește în general recomandările dietetice. Ghidul alimentar actual recomandă, de asemenea, înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate cu carne, cum ar fi carnea de pasăre, în plus față de reducerea consumului general de carne folosind alternative cum ar fi mazărea, fasolea, lintea și tofu. Deși nu există încă cercetări clare care să stabilească dacă există o legătură între consumul de carne de pasăre și riscul de diabet de tip 2, studiul recent a arătat că înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate cu carne de pasăre a dus la o scădere a riscului de apariție a diabetului de tip 2”, a spus Mulrooney.
„Este bine cunoscut faptul că, în general, carnea procesată disponibilă, cum ar fi șunca, cârnații, slănina, crenvurștii, salamul sau pepperoni, este foarte procesată, conține aditivi chimici și este bogată în sare, ceea ce o face nesănătoasă pentru o gamă largă de afecțiuni ale sănătății. Există multe modalități de a le reduce, inclusiv consumând aceste tipuri de carne mai rar, având porții mai mici sau schimbându-le cu alimente alternative bogate în proteine”, a declarat Forouhi.
„Și, în plus față de eforturile pentru o dietă bogată în legume, fructe, nuci și fasole, persoanele preocupate de diabet ar trebui să se asigure că încorporează exerciții fizice regulate”, a spus Mellor.
FOTO – Alexandra Pandrea/GÂNDUL