Prima pagină » Actualitate » Cercetătorii au descoperit o nouă variantă sud-africană a coronavirusului: Tulpina C.1.2 are aproximativ 41,8 mutații pe an

Cercetătorii au descoperit o nouă variantă sud-africană a coronavirusului: Tulpina C.1.2 are aproximativ 41,8 mutații pe an

Cercetătorii au descoperit o nouă variantă sud-africană a coronavirusului: Tulpina C.1.2 are aproximativ 41,8 mutații pe an

Cercetătorii sud-africani au detectat o variantă a coronavirusului (C.1.2) care a suferit cele mai multe mutații față de orice altă variantă cunoscută comparativ cu cea originală.

Noua variantă a fost detectată în luna mai, și care acum se răspândește în provinciile sud-africane și șapte alte țări din Africa, Europa, Asia și Oceania, provoacă îngrijorări că ar putea fi mai infecțioasă și ar putea evita efectul vaccinurilor, potrivit unei cercetări care urmează încă să fie evaluată de alți cercetători, relatează Jerusalem Post.

Studiul realizat de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud și Platfoma ce cercetare inovativă și secvențiere KwaZulu arată că aceasta conține multe mutații asociate cu alte variante cu transmisibilitate crescută și sensibilitate scăzută la anticorpii neutralizanți, dar care au loc într-un amestec diferit, scrie Reuters.

Deși a fost detectată prima dată în Africa de Sud, C.1.2 a fost identificată de atunci în Anglia, China, Republica Democrată Congo, Mauritius, Noua Zeelandă, Portugalia și Elveția.

Studiul a constatat, de asemenea, că tulpina C.1.2 are o rată de mutație de aproximativ 41,8 mutații pe an, care este aproape de două ori mai rapidă decât rata actuală de mutație la nivel global a celorlalte variante. Oamenii de știință au afirmat că această perioadă scurtă de creștere evolutivă a fost văzută și la variantele Alpha, Beta și Gamma, sugerând că un singur eveniment, urmat de o creștere a numărului de cazuri, a condus la rate de mutație mai rapide.

Mai mult de jumătate din secvențele C.1.2 au 14 mutații, dar au fost observate mutații suplimentare în unele dintre secvențe, sugerând că evoluția în cadrul tulpinei este în curs, conform studiului.

Mai mult de jumătate (aproximativ 52%) din mutațiile din regiunea ”țepușei” a secvențelor C.1.2 au fost văzute anterior în alte variante de îngrijoare. Mutațiile N440K și Y449H, care au fost asociate cu evitarea anumitor anticorpi, au fost observate și în secvențele C.1.2. – Studiul realizat de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud.

Oamenii de știință au subliniat că această combinație a mutațiilor, precum și modificările din alte părți ale virusului, probabil ajută virusul să se sustragă anticorpilor și răspunsurilor imunitare, inclusiv la pacienții care au fost deja infectați cu variantele Alpha sau Beta.

Cercetătorii au adăugat că e nevoie de mai multă cercetare pentru a înțelege exact impactul acestor mutații pentru a vedea dacă aceasta poate fi mai periculoasă decât varianta Delta.

Studiul apare în contextul în care un doctor din Turcia a raportat că a fost identificată o nouă variantă în țară, în timp ce testele au detectat mutații care nu erau găsite la variantele curente numite de Organizația Mondială a Sănătății.