Prima pagină » Actualitate » Cercetătorii au inversat procesul de îmbătrânire la șoareci! Cum ar putea efectul ”Benjamin Button” să fie folosit în rândul oamenilor

Cercetătorii au inversat procesul de îmbătrânire la șoareci! Cum ar putea efectul ”Benjamin Button” să fie folosit în rândul oamenilor

Cercetătorii au inversat procesul de îmbătrânire la șoareci! Cum ar putea efectul ”Benjamin Button” să fie folosit în rândul oamenilor

Șoarecii bătrâni și orbi și-au recăpătat vederea în laboratoarele din Boston, unde au dezvoltat creiere mai tinere și mai inteligente sau țesuturi musculare și renale mai sănătoase într-un experiment care arată că îmbătrânirea este un proces reversibil.

Cercetătorii care au participat la acest studiu au reușit să accelereze îmbătrânirea unor șoarcei tineri, experimentul având rezultate devastatoare aproape asupra tuturor țesuturilor corpului.

Sursă Foto – Descopera.ro

Îmbătrânirea poate fi manipulată „înainte și înapoi după bunul plac”, a explicat expertul în anti-îmbătrânire David Sinclair, profesor de genetică la Institutul Blavatnik al Școlii de Medicină Harvard.

Corpul nostru reține o copie a tinereții noastre care poate fi stârnită să se regenereze, potrivit lui Sinclair, autorul-șef al studiului internațional.

Experimentele combinate, publicate pentru prima oară joi în revista de știință Cell, contestă ideea că îmbătrânirea este rezultatul mutațiilor genetice care ne compromit ADN-ul, creând un fel de depozit de vechituri al țesutului celular afectat care poate duce la deteriorare, boală și moarte.

„Nu sunt vechiturile, nu este deteriorarea [celulelor] cea care ne face să îmbătrânim”, a spus Sinclair.

„Credem că este o pierdere de informație,  o pierdere a capacității celulei de a citi ADN-ul său original, astfel că uită cum să funcționeze, în cam același fel cum un calculator vechi poate avea programe corupte. Eu o numesc teoria informațională a îmbătrânirii”, a detaliat acesta.

Studiul va transforma felul în care abordăm tratamentul bolilor asociate cu îmbătrânirea Jae-Hyun Yang, un cercetător în genetică de la Sinclair Lab care a participat la studiu, a spus că descoperirile „vor transforma felul în care vedem procesul îmbătrânirii și felul în care abordăm tratamentul bolilor asociate cu îmbătrânirea”.

Dacă ADN-ul este hardware-ul corpului, epigenomul este software-ul său. Epigenomurile sunt proteine și substanțe chimice care transmit genelor „ce să facă, unde să facă și când să facă”, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman.

În alte cuvinte, componentele celulare se pierd pe drumul spre casă, la fel ca o persoană care suferă de Alzheimer.

„Descoperirea uimitoare este că există o copie de rezervă a software-ului din corp care poate fi resetată. Noi arătăm de ce acest software devine corupt și cum putem să repornim sistemul prin atingerea unui buton de resetare ce restabilește capacitatea celulei de a citi corect genomul, ca și când ar fi fost tânără”, a mai spus el.

„Corpul își aduce aminte cum să fie din nou tânăr, chiar dacă tu ești deja bătrân și bolnav. Nu contează dacă un corp are 50 sau 75 de ani, dacă este sănătos sau distrus de boală”, potrivit lui Sinclair.

„Contează cum îți trăiești viața în adolescență”

Sinclair spune că echipa sa de cercetători a reușit să reseteze celulele șoarecilor în repetate rânduri, demonstrând că îmbătrânirea poate fi inversată de mai multe ori.

Sursă Foto – Descopera.ro

În prezent, oamenii de știință testează metoda pe primate. Cel mai probabil, va fi nevoie de mai multe decenii până când experimentele pe oameni vor începe, potrivit CNN.

La fel cum factorii dăunători pot afecta epigenomul, obiceiurile sănătoase pot să îl repare, a explicat Sinclair, care îi sfătuiește pe oameni să se concentreze pe alimentele din plante, să mănânce mai rar sau să doarmă destul.

„Mesajul este că fiecare zi contează. Cum îți trăiește viața în adolescență sau când ai între 20 și 30 de ani contează, chiar și peste mai multe decenii, pentru că în fiecare zi ceasul tău biologic ticăie”, a mai precizat acesta.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și