Prima pagină » Actualitate » Cercetătorii de la Buzău au omologat fructul care rezistă un an fără să stea la frigider! De ce i s-a spus „RECORD”

Cercetătorii de la Buzău au omologat fructul care rezistă un an fără să stea la frigider! De ce i s-a spus „RECORD”

Cercetătorii de la Buzău au omologat fructul care rezistă un an fără să stea la frigider! De ce i s-a spus „RECORD”

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au omologat fructul care poate rezista un an fără stea la frigider. Are și o denumire aparte, „Record”, care nu-l face ușor de uitat.

Fructul care rezistă un an este, de fapt, un pepene. „Pepene de iarnă”, îi mai spun cercetătorii de la Buzău.

„Record” de 20 de kilograme

„Record” este un fruct care poate cântări mai bine de 20 de kilograme. De aici și denumirea primită de la cercetătorii BRGV Buzău.

Acest fruct rămâne proaspăt chiar și un an pentru că este acoperit natural cu o ceară fină albă, ingredient ce ar putea fi folosit cu succes și în industria farmaceutică. Tot specialiștii de la Buzău îi mai spun și „dovleacul de ceară”.

„Nu are gustul unui pepene, așa cum îl cunoaștem. Gustul este dulce-acrișor, pulpă albă. Sigur este apreciat din plin pentru beneficiile lui medicinale. Este un fruct bogat în antioxidanți, deci foarte bun pentru sănătate”, a precizat Costel Vânătoru, cercetător BRGV Buzău, la Antena 3.

Pentru ca vrejul să nu se rupă sub greutatea lor, fructele au nevoie de o susținere specială.

„Sunt în acești saci pentru că sunt foarte mari, grei și pentru a preveni ruperea lor de pe plantă. Deci, practic noi trebuie să le asigurăm, la soiul acesta care produce fructe mari, un sistem de susținere puternic, sârme rezistente, suporți puternici de susținere pentru a ajuta să nu se rupă fructele”, mai spune specialistul.

Ceara naturală, bună și în industria farmaceutică

„Record” poate fi păstrat până la un an pentru că este acoperit natural cu un strat protector de ceară.

În legătură cu această ceară, cercetătorii de la Buzău spun că poate fi folosită cu succes în industria farmaceutică, având o puritate foarte mare.

„Vorbim de o ceară de puritate foarte mare, pentru că e o rășină naturală. Vorbim de o pruină, un strat de protecție pe care fructul și-l creează pentru a se proteja în primul rând de agenții patogeni”, explică specialistul de la BRGV Buzău.

„Pepenele de iarnă” este o premieră la nivel european.

După omologare, va ajunge pe piață, putând fi cultivat de orice fermier.

CITEȘTE ȘI:

Leguma cu care cercetătorii din Buzău au dat lovitura. Reînvierea soiului care a dispărut acum 100 de ani le-a adus medalia de AUR

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și