Cercetătorii olteni fac EXPERIMENTE pe legume și fructe, pentru a vedea care rezistă cel mai bine la caniculă
Stațiunea de cercetare din Dăbuleni, județul Dolj, experimentează mai multe specii de arbori exotici, dar și legume, pentru a vedea care se adaptează temperaturilor de peste 40 de grade și solului din Sahara Olteniei, cum este supranumită aceasta zonă.
„Cartoful dulce este cel mai rezistent. Am stabilit tehnologia de cultivare, se poate produce răsad în solarii, care se transplantează în câmp și rezistă și la 42 de grade”, spune Aurelia Diaconu, directorul stațiunii.
În ultimii ani, aici au fost cultivate zeci de specii de arbori și plante exotice, dar și legume, pentru a vedea care rezista la peste 40 de grade. Ultima cultura de anul această este rodia. Până acum, cartoful dulce se comportă cel mai bine.
„Este unul dintre obiectivele noastre de a testa în aceste condiții din toate domeniile agriculturii și astăzi vom vedea cum se comportă toate în aceste condiții și primul atelier este la legumicultură. În aceste condiții, se detașează clar cartoful dulce”, mai spune directorul stațiunii.
În schimb, pepenele este afectat de caniculă.
Banana nordului, kaki și curmalu chinezesc sunt doar câteva specii care până acum au rezistat la aceste schimbări climatice.