Ceremonie religioasă cu procesiune, organizată de Arhiepiscopia Tomisului
Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că va organiza manifestări publice dedicate Sfântului Haralambie. Evenimentul va fi organizat la Constanța și va cuprinde slujbe, un concert și o procesiune pe străzile orașului.
Timp de trei zile, începând de marți până joi, vor fi mai multe slujbe, dar și un concert de muzică religioasă și o procesiune pe străzile orașului Constanța.
La manifestări a fost invitat să participe și PS Ilarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Miercuri dimineață, acesta va fi întâmpinat de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul unei ceremonii publice.
Slujba cea mare va fi oficiată de ÎPS Teodosie
„Preoții și credincioșii parohiei Sfântul Haralambie din Constanța vor întâmpina doi ierarhi la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu invitatul său, PS Ilarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului”, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
Programul evenimentului organizat de Arhiepiscopia Tomisului mai cuprinde Concertul de pricesne, care va avea loc marți, la ora 19.00, la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța. Evenimentul religios se va încheia joi, înainte de miezul nopții. La ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
ÎPS Teodosie, revoltat după interzicerea pelerinajelor: „Îmi caut niște avocați serioși și…”
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, preciza la sfârșitul anului trecut că nu este de acord cu interzicerea pelerinajului de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, din județul Constanța, încadrând directiva autorităților în seria „restricțiilor care n-au logică”.
„Trebuie să avem chiar o sentință în sensul acesta și vom face o intervenție. (…) voi căuta cei mai iscusiți juriști, care deja m-au căutat. (…) Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar, eu cred că pot să ajungă toți românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională, și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 decembrie, de asemenea sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară”, declara, recent, ÎPS Teodosie.