Prima pagină » Actualitate » CERERE inedită a unui europarlamentar! Dezbaterea pe Schengen din Consiliul JAI, din 5 decembrie, să fie publică. Care este miza?

CERERE inedită a unui europarlamentar! Dezbaterea pe Schengen din Consiliul JAI, din 5 decembrie, să fie publică. Care este miza?

CERERE inedită a unui europarlamentar! Dezbaterea pe Schengen din Consiliul JAI, din 5 decembrie, să fie publică. Care este miza?

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, anunță că a cerut președintelui Consiliului European și președinției spaniole a Consiliului UE ca dezbaterea din Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, unde se va discuta despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, să fie publică.

„Românii au dreptul să ştie cine votează împotriva lor! Am cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel şi preşedinției spaniole a Consiliului UE să facă dezbaterea din JAI din 5 decembrie publică. Se va discuta iar despre România și Bulgaria în Schengen și cei peste 30 de milioane de cetățeni europeni afectați direct au dreptul să vadă și să audă cu ochii lor cine îi discriminează.

Românii și bulgarii așteaptă din 2011 să intre în Schengen și an de an sunt ținuți la cozile Europei, deși toate instituțiile europene spun că ambele țări îndeplinesc criteriile de aderare la spațiul unic de circulație european”, a declarat Vlad Gheorghe, într-o postare pe Facebook.

Aderarea României la Schengen rămâne un „cartof fierbinte”

Reamintim că, după 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși oficialii români, dar și oficiali străini susțin că țara noastră a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.

Austria și Olanda au fost singurele care s-au impus aderării României, respectiv Bulgariei, motivul invocat fiind cel al migrației.

„Să vadă românii, bulgarii și toți cetățenii europeni cine sunt cei care subminează valorile europene”

„Mai mult, în 2022, la consiliul JAI din 8 decembrie s-a discutat în spatele ușilor închise și dreptul României și Bulgariei de a adera la Schengen a fost negat pe nedrept, total arbitrar și nemotivat, cu pretexte absolut false. Ni s-a spus că Schengen nu e bun și nu funcționează, dar s-a extins în Croația. Deci nu funcționează doar pentru primirea românilor și bulgarilor, pentru ceilalți cetățeni europeni e în regulă și poate chiar să se extindă.

Ni s-a spus că nu suntem în stare să asigurăm granițele, deși inclusiv în războiul Rusiei asupra Ucrainei România și-a făcut treaba la frontiere. Ni s-a spus că este din cauza valurilor de migranți, deși România nu se află pe nicio rută de migrație cunoscută, dimpotrivă. Să vadă românii, bulgarii și toți cetățenii europeni cine sunt cei care subminează valorile europene, cine sunt cei care nu aplică Tratatele în spiritul și litera lor, cine sunt cei care se cred «mai egali» decât alții.

Să vadă toate persoanele care sunt ținute pe la cozi prin vămi și aeroporturi, toate companiile care pierd bani cine sunt cei care le încalcă în continuare drepturile. Să vadă întreaga Europă cine sunt cei care seamănă dezbinare, încurajează discriminarea și promovează propaganda Rusiei”, a afirmat eurodeputatul USR.

„Să vedem și noi cât de mult se bat pentru dreptul afacerilor românești de a nu mai pierde bani”

De asemenea, el a mai spus că o „transparența acestei dezbateri despre Schengen va arăta și cât de tare se luptă autoritățile române pentru drepturile cetățenilor acestei țări”.

„Cât de tare contează pentru miniștrii din guvernarea PSD-PNL că sunt umiliți la granițe românii din diaspora, principalul finanțator al bugetului pe care îl împart Ciolacu și Ciucă. Să vedem și noi cât de mult se bat pentru dreptul afacerilor românești de a nu mai pierde bani, cât de mult se bat pentru sănătatea românilor afectați de poluarea generată de cozile enorme de la granițele terestre, cât de mult se bat pentru atragerea investitorilor străini care nu vin să facă locuri de muncă în România pentru că trebuie să stea la coadă la vamă”, a încheiat Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a lămurit subiectul agendei Consiliului Justiție și Afaceri Interne, din 4-5 decembrie. Negrescu a precizat că subiectul extinderii zonei Schengen și, implicit, a aderării României și Bulgariei urmează să fie doar discutat. Cel mai probabil nu va exista un vot în acest sens.

Conform agendei provizorii a Consiliului JAI, pe 5 decembrie miniștrii de resort din Uniunea Europeană vor avea un schimb de opinii privind „Situația generală a spațiului Schengen”, ce include Barometrul Schengen și Eficientizarea sistemelor de returnare.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și