Prima pagină » Actualitate » Certificatul verde, valabilitate de doar șase luni în Italia, în lipsa doze booster

Certificatul verde, valabilitate de doar șase luni în Italia, în lipsa doze booster

Certificatul verde, valabilitate de doar șase luni în Italia, în lipsa doze booster

Italia va începe din 10 ianuarie să administreze doza booster de vaccin anti-COVID-19 la patru luni după încheierea schemei de vaccinare din doua doze (sau după doza unică în cazul vaccinului Johnson&Johnson), faţă de termenul de şase luni din prezent. Măsură a fost decisă într-o încercare de a limita răspândirea variantei Omicron, relatează EFE.

Începând din februarie 2022 certificatul verde cu două doze de vaccin va deveni obligatoriu în Italia pentru numeroase activităţi și va avea o valabilitate de numai şase luni, fiind astfel nevoie de doza booster.

Situaţia epidemiologică se agravează în Italia şi mai ales presiunea asupra spitalelor în urma creşterii numărului pacienţilor COVID-19. Țara trece printr-un nou val de infectări, în ultima raportare pentru 24 de ore fiind raportate 24.883 de noi cazuri de COVID-19.

Tot mai multe țări se confruntă cu o explozie de cazuri cauzate de varianta Omicron. Totodată apar și primele decese asociate tulpinii din Africa de Sud. Institutul Robert Koch de boli infecţioase a confirmat joi primul deces în Germania al unui pacient infectat cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, transmite Reuters.

Franța a depășit pragul de 100.000 de infectări pe zi, în timp ce Italia depășește și ea record după record. Autoritățile sanitare se așteaptă ca tendința de creștere să continue.

Comisia Europeană a decis marţi limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza booster sau de ‘supra-rapel’).

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile între statele UE, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele