Charlie Hebdo, în mijlocul unui nou scandal. Publicația este acuzată de incitare la ură religioasă în Franța

Publicat: 27 08. 2024, 23:37
Sursa foto: profimedia

Două asociaţii catolice din Franţa au depus marţi o plângere la Paris împotriva săptămânalului de satiră Charlie Hebdo pentru „incitare şi provocare la ură religioasă”, după publicarea pe 16 august a unei caricaturi a Fecioarei Maria.

Desenul a fost publicat a doua zi după sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului din acest an, de către săptămânalul care este renumit pentru umorul său ireverențios față de toate religiile. În 2015, redacția revistei din Paris a fost victimă a unui atac jihadist ucigaș căruia i-au căzut victime mai mulți redactori, potrivit Agerpres.

Cele două asociații au explicat că acea caricatură o reprezenta pe Fecioara Maria, „figura feminină de identificare pentru creştinii din lumea întreagă”, care a fost insultată prin injurii precum „târfă”, „scroafă”, „târâtură”, „nenorocită” și „mincinoasă”.

Desenul a fost însoțit de un mesaj explicativ care spunea „Variola maimuţei: prima apariție a virusului în Europa”. Mesajul se referea la un caz de variolă care a fost raportat în Suedia.

Asociațiile „Marie de Nazareth” și „La Petite Voie”, care editează tribunechretienne.com, au depus plângerea la Tribunalul Judiciar din Paris. Au acuzat deja caricatura ca fiind „o incitare gratuită la ură față de catolicii din Franța” și a cerut retragerea ei.

La sfârșitul lunii iulie, forurile catolice s-au revoltat din cauza „scenelor de derâdere și de persiflare a creştinismului” care au avut loc în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Ei au făcut referire la o secvență care prezenta mai mulți travestiți și face referire la Cina cea de Taină, ultima masă pe care Isus a mâncat-o alături de apostolii săi.

La mijlocul lunii iunie, papa Francisc a avertizat 100 de umoriști din 15 țări că „poți să râzi de Dumnezeu (…), dar fără să ofensezi sentimentele religioase ale credincioşilor”.

Liderul de la Vatican a răspuns, întrebat despre libertatea de exprimare a caricaturiştilor după atacul din 2015 asupra redacției Charlie Hebdo: „Dacă un bun prieten vorbește urât despre mama mea, se poate aştepta la o lovitură de pumn, iar asta este normal. Nu este posibil să provoci, să insulti sau să deranjezi credința altora”.

În acel moment, declarațiile sale au fost percepute ca aproape o justificare pentru atacul jihadist. Autorii acestuia au dorit să pună capăt jurnaliștilor de la săptămânalul Charlie Hebdo, care este clar ateu și anticlericală și a publicat caricaturi ale profetului musulman Mahomed.