China și Serbia marchează o nouă etapă în cadrul relațiilor economice bilterale. Guvernul de la Beijing a decis să investească 3,5 milioane de euro într-o mină de cupru și aur din sudul Serbiei.
Zijin Mining Group din China intenţionează să-şi extindă mina de cupru din estul Serbiei pe fondul cererii ridicate pentru metalul considerat vital pentru tranziţia energetică la nivel mondial, iar efortul ar putea implica miliarde de dolari, notează Bloomberg.
Potrivit unui memorandum de înțelegere semnat în weekend la Xiamen, compania de stat chineză Zijin Mining va investi 3,8 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro) în complexul minier din orașul estic Bor din Serbia.
Se pare că guvernul de la Belgrad și cel de la Beijing au bătut deja palma încă din 2018, în ceea ce privește preluarea de către chinezi a companiei miniere de stat. Atunci, compania Zijin a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni în operațiunea de extracție a cuprului și aurului din Bor, după ani de eforturi eșuate ale Belgradului de a privatiza operațiunea cu probleme, spune Insiderpaper.
Mulțumită acestui memorandum (…) Serbia se va alinia cu cei mai mari producători de cupru și aur din Europa, dar va crea și oportunități pentru noi investiții, a declarat Dubravka Djedovic Handanovic, ministrul sârb al minelor și energiei.
Memorandumurile de înțelegere au fost semnate în cadrul Forumului de investiții „O singură China, o singură Serbia”, parte a celui de-al 23-lea Târg internațional de investiții și comerț din China. Investiția era așteptată, deoarece planurile de semnare a acordului fuseseră deja anunțate de cele două executive.
Compania minieră de stat a Serbiei a fost cândva un pilon al sectorului său industrial înainte de prăbușirea Iugoslaviei comuniste la începutul anilor 1990, dar a devenit o povară pentru economia Serbiei din cauza administrării proaste și a sancțiunilor internaționale din timpul regimului din anii 1990 al regretatului președinte Slobodan Milosevic.
Cuprul joacă un rol cheie în energiile regenerabile și tehnologiile verzi datorită proprietăților sale de conductivitate termică și electrică – ceea ce duce la o creștere a investițiilor în operațiunile miniere de pe tot globul.
Zijin, care deține printre altele și mina Cukaru Peki din Serbia are deja în jur de 7.700 de angajați în țara vecină.
Importurile Chinei s-au contractat în aprilie cu 7,9%, în timp ce exporturile au crescut într-un ritm mai lent, de 8,5%, comparativ cu 14,8% în martie. Prețurile de consum au crescut în aprilie în cel mai scăzut tempo din ultimii doi ani, în vreme ce deflația la poarta fabricii – prețurile oferite de industriașii din China – s-a accentuat. (detalii AICI)
Între timp, noile împrumuturi bancare au scăzut mult mai brusc decât se aștepta, în aprilie – 718,8 miliarde de yuani (94,5 miliarde euro), mai puțin de o cincime față de suma din martie.
Economia Republicii Populare Chineze este a doua economie națională la nivel mondial, după economia Statelor Unite ale Americii (SUA). Totodată, aceasta este economia cu cea mai rapidă creștere, cu o medie a procentului de creștere de 10% pe parcursul ultimilor 30 de ani, asta deși nivelul creșterii a mai scăzut în ultimul an, odată cu conflictul din Ucraina.
CITIȚI ȘI: