China, mediator al crizei din Marea Roșie? Arabia Saudită n-ar spune NU, Houthi amenință cu noi atacuri după ce Grecia a trimis fregata „Psara”
Criza din Marea Roșie este departe de final, iar atacurile lansate de rebelii Houthi – sprijiniți de Iran – continuă. Alături de grupările islamiste Hamas și Hezbollah, Houthi formează un așa-zis „triunghi malefic” al „Axei Răului” care este coordonată, de mai mult timp, de la Teheran.
Arabia Saudită analizează, în acest context tensionat, posibilitatea de a solicita Chinei să medieze criza din Marea Roșie, în timp ce militanții Houthi nu renunță la atacurile împotriva navelor comerciale care tranzitează zona.
Khaled bin Salman, ministrul saudit al Apărării, Khaled bin Salman, a ajuns în China pentru a discuta despre parteneriatul strategic de apărare dintre Beijing și Riad. Acesta le-a spus diplomaților chinezi, potrivit The Times of Israel, că Riadul este gata să facă concesii grupării teroriste yemenite în schimbul opririi atacurilor asupra navelor care se îndreaptă către porturile saudite sau pleacă de acolo către alte destinații.
Pentagonul a anunțat că a retras portavionul USS Dwight D. Eisenhower din zonă, va fi înlocuit de USS Theodore Roosevelt
Propunerea saudită vine după ce Pentagonul a anunțat, săptămâna trecută, că a retras portavionul USS Dwight D. Eisenhower din zonă, după ce a servit aproape opt luni în regiune, o desfășurare care a inclus eforturi pentru a contracara atacurile Houthi asupra transportului comercial.
USS Theodore Roosevelt – al patrulea portavion cu propulsie nucleară din clasa Nimitz din Marina Statelor Unite – va veni din Pacific pentru a înlocui portavionul USS Dwight D. Eisenhower.
Tot săptămâna trecută, Grecia a trimis fregata Psara să se alăture Operațiunii Aspides, misiunea UE în Marea Roșie.
O sursă militară Houthi a transmis că sosirea acestei fregate grecești constituie o „provocare” pentru Yemen și o confirmare a intenției Occidentului de a militariza Marea Roșie, cee ace va provoca o reacție rapidă a militanților Houthi.
Cine sunt rebelii Houthi și modelul „Hezbollah”
Rebelii Houthi, a notat BBC, sunt un grup armat dintr-o sub-sectă a minorității musulmane șiite din Yemen, Zaidi. Ei își iau numele de la fondatorul mișcării, Hussein al Houthi.
- Cunoscut oficial sub numele de Ansar Allah (Partizanii lui Dumnezeu), grupul a fost format în anii 1990 pentru a combate ceea ce ei considerau drept corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.
- Rebelii Houthi duc un război civil din 2014 împotriva guvernului din Yemen. Guvernul a fost susținut împotriva Houthiilor de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Până la începutul anului 2022, războiul a provocat aproximativ 377.000 de morți și a strămutat patru milioane de oameni , potrivit ONU.
- Houthii se declară că fac parte din „axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și Occidentului mai larg – împreună cu Hamas și Hezbollah.
- Gruparea rebelilor Houthi este „modelată” după gruparea armată șiit din Liban, Hezbollah, susținută de Iran. Hezbollah oferă insurgenților Houthi expertiză și pregătire militară extinsă încă din anul 2014, potrivit Centrului de Combatere a Terorismului din SUA.
În același timp, rebelii Houthi consideră Iranul drept aliat, deoarece Arabia Saudită este inamicul lor comun. (alte detalii AICI)
Foto – Profimedia Images
Citește și: