China se confruntă cu un niu virus, la cinci ani după pandemia Covid-19 și nici pentru acesta nu există vaccin. Este vorba de un focar de metapneumovirus uman (HMPV), care provoacă simptome asemănătoare gripei și poate prezenta simptome similare cu Covid-19.
Potrivit informațiilor și postărilor de pe rețelele de socializare, ACESTA se răspândește rapid, televiziunea NDTV din New Delhi susținând că spitalele și crematoriile sunt deja pline.
Și mai multe videoclipuri publicate online arată spitale aglomerate, unii utilizatori afirmând că circulă mai multe virusuri, inclusiv gripa A, Mycoplasma pneumoniae și chiar Covid-19.
Au apărut informații conform cărora China ar fi declarat stare de urgență, dar aceste nu a fost confirmate deocamdată.
În tot acest timp, oficialii din domeniul sănătății monitorizează permanent situația, pe măsură ce virusul se răspândește.
„China se confruntă cu o creștere a numărului de virusuri multiple, inclusiv gripa A, HMPV, Mycoplasma pneumoniae și Covid-19, care copleșesc spitalele și crematoriile. Spitalele pentru copii sunt afectate în special de creșterea cazurilor de pneumonie și de «plămâni albi»”, a scris pe platforma X un utilizator cunoscut sub numele de „SARS-CoV-2 (Covid-19).
În urmă cu doar câteva zile, Reuters a transmis că Administrația Națională pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China a anunțat că a implementat un sistem de monitorizare a pneumoniei de origine necunoscută, în condițiile în care se așteaptă ca numărul cazurilor de boli respiratorii să crească în timpul acestei ierni.
Decizia de a implementa un sistem dedicat este menită să ajute autoritățile să stabilească protocoale pentru gestionarea agenților patogeni necunoscuți, în contrast cu nivelul scăzut de pregătire de acum cinci ani, când a apărut pentru prima dată noul coronavirus, care provoacă Covid-19.
Administrația Națională pentru Controlul și Prevenirea Bolilor va stabili o procedură prin care laboratoarele să raporteze și prin care agențiile de control și prevenire a bolilor să verifice și să gestioneze cazurile, a anunțat și televiziunea de stat chineză CCTV, citând un oficial al administrației la o conferință de presă.
Datele privind bolile respiratorii acute au indicat o tendință de creștere a numărului total de infecții în săptămâna 16-22 decembrie 2024, conform unei declarații oficiale, citată de Știrile Pro TV.
„China va fi probabil afectată de diverse boli infecțioase respiratorii în timpul iernii și primăverii”, a declarat Kan Biao, un alt oficial, la conferința de presă.
Cazurile detectate recent includ agenți patogeni precum rinovirusul și metapneumovirusul uman, iar cazurile de metapneumovirus uman au înregistrând o tendință ascendentă în rândul persoanelor sub 14 ani, în special în provinciile nordice.
Un expert în probleme respiratorii de la un spital din Shanghai a avertizat publicul să nu utilizeze orbește medicamente antivirale pentru a combate metapneumovirusul uman, pentru care nu există vaccin, dar ale cărui simptome seamănă cu cele ale unei răceli.
În schimb, un oficial înalt pe probleme medicale din India a cerut oamenilor să nu intre în panică din cauza răspândirii Metapneumovirusului uman (HMPV) în China.
Este vorba despre oficialul Direcției Generale a Serviciilor de Sănătate (DGHS) din India, Dr. Atul Goel, care a sugerat să se ia măsuri generale de precauție împotriva tuturor infecțiilor respiratorii.
„(…)altfel, nu este cazul să se ia măsuri antivirale pentru a preveni răspândirea virusului. În rest, nu este nimic de alarmat cu privire la situația actuală”, a declarat Dr. Goel, potrivit NDTV.
Medicii au anunțat deja că nu există un tratament antiviral specific pentru HMPV, astfel încât prevenirea este esențială pentru a controla răspândirea bolii.
„Au existat știri care circulă despre o epidemie de Metapneumovirus în China. Permiteți-mi să fiu foarte clar în această privință. Metapneumovirusul este la fel ca orice alt virus respirator care provoacă răceală obișnuită, iar la persoanele foarte în vârstă și foarte tinere ar putea provoca simptome asemănătoare gripei. Am analizat datele privind focarele respiratorii din țară. Nu există o creștere substanțială a datelor din decembrie 2024 și nu există cazuri care au fost raportate în număr mare de la oricare dintre instituțiile noastre”, a mai declarat reporterilor, vineri, Dr. Goel.
El a mai afirmat că există, oricum, o epidemie crescută de infecții cu virusuri respiratorii în timpul iernii, pentru care spitalele sunt de obicei pregătite cu provizii și paturi.
„Un lucru pe care aș dori să îl transmit publicului este să ia precauții generale pe care le folosim împotriva tuturor infecțiilor respiratorii, ceea ce înseamnă că, dacă cineva are o tuse și o răceală, ar trebui să evitați să intrați în contact cu oamenii, astfel încât infecția să nu se răspândească. Folosiți o batistă sau un prosop distinct pentru tuse și strănut și luați medicamentele normale care sunt necesare pentru răceală sau febră ori de câte ori există, altfel nu este nimic de alarmat cu privire la situația actuală”, a explicat el.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock