Chiriile, tot mai mari în orașele universitare. Studenții sunt nevoiți să scoată din buzunar un salariu minim pentru un apartament
Mulți dintre elevii care au terminat liceul anul acesta și au promovat examenul de bacalaureat s-au înscris deja la facultățile pe care și le-au dorit, iar odată cu aflarea rezultatelor la examenele de admitere începe goana după chirii și locuri în cămine.
Prețurile pentru toate produsele și serviciile au crescut enorm în ultima perioadă, iar chiriile nu fac nici ele excepție.
Astfel, viața de student este tot mai costisitoare, mai ales dacă viitorii studenți sunt nevoiți să se mute în altă localitate decât cea natală. Prețurile chiriilor sunt tot mai mari, mai ales în marile centre universitare.
Iar dacă punem la socoteală și eventualele taxe de studiu și alte cheltuieli lunare, multe familii sunt nevoite să facă eforturi considerabile pentru a-și trimite copiii la facultate, potrivit Adevărul.
Cel mai scump oraș din România
Cum era de așteptat, orașul din România cu cele mai scumpe chirii este Cluj-Napoca, fiind urmat de Iași, București și Brașov, potrivit sursei citate. În clasament urmează Constanța și Timișoara.
Oradea, un oraș tot mai popular în rândul tinerilor care vor să urmeze studii universitare, abia intră în top 10 și păstrează încă prețuri decente la chirii.
Pentru o garsonieră în Iași, un student va trebui să plătească din toamnă în jur de 270 de euro, în timp ce, la Cluj-Napoca, o garsonieră se găsește la cel puțin de 320 de euro, dar prețurile pot fi mai mari, în funcție de zonă.
Un apartament cu două camere în zona Mărăști din Cluj-Napoca trece de 400 de euro, în timp ce la Iași, o astfel de chirie ajunge la 350 de euro dacă apartamentul este aproape de centrul orașului.
Zonele centrale şi cele aflate în imediata apropiere a universităţilor sunt căutate în general de către studenţii străini, care nu se sfiesc să plătească peste 500 de euro pentru un apartament cu două camere, în oricare dintre centrele universitare amintite.
Potrivit studiilor realizate de agențiile imobiliare, oferta este tot mai mică în orașele universitare. Spre exemplu, la Cluj-Napoca au fost înregistrate scăderi de până la 45%, la Iași oferta a scăzut cu 24%, iar la Constanța cu 17%.
Cât costă cazarea în căminele universităților
Studenții au și varianta de a se caza în căminele universităților, prețurile fiind situate între 140 și 640 de lei, în funcție de cămin și de numărul de persoane din cameră.
Camerele cu prețurile cele mai bune au între șase și opt paturi, dar există și posibilitatea ca studenții să se cazeze singuri în cameră, cu televizor și baie proprie. În acest caz, prețurile depășesc 120 de euro pe lună, dar sunt, în orice caz, mai avantajoase decât închirierea unei garsoniere.
Ca în fiecare an, specialiștii se așteaptă ca prețurile chiriilor să crească începând cu finalul lunii septembrie și începutul lunii octombrie.