Nu doar în România vremea capricioasă și-a făcut de cap. A fost prăpăd și în Rusia și Ucraina. O mega-furtună pornită din Marea Neagră a măturat tot în cale, făcând ravagii în peninsula Crimeea.
Rafale violente de vânt şi valuri uriaşe au acoperit autostrăzile, blocând circulația rutieră.
O furtună cum n-a mai fost văzută de când se fac măsurători oficiale, după cum a descris-o presa rusă, s-a abătut asupra sudului țării şi a peninsulei Crimeea, provocând întreruperi majore ale alimentării cu energie electrică.
Intemperiile au fost denumite „furtuna secolului” şi „mega-furtună” de presa din Rusia.
În regiunea Krasnodar, în care se află staţiunile Soci şi Anapa, sute de copaci şi numeroase construcţii metalice amenajate pe plaje au fost smulse de vânt în noaptea de duminică spre luni, 27 noiembrie, rănind mai multe persoane, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia.
La Vitiazevo, în apropiere de Anapa, furtuna a provocat eşuarea navei de mărfuri „Blue Shark”, sub pavilion Belize.
La Soci, din cauza arborilor prăbuşiţi pe linii de cale ferată, intemperiile au perturbat traficul feroviar.
La Novorossiisk, tot în regiunea Krasnodar, Caspian Pipeline Consortium a anunţat că suspendă încărcarea petrolului şi că îşi pune la adăpost petrolierele din cauza „unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile”: rafale de vânt care ajung până la 24 de metri pe secundă şi valuri ce ating înălţimea de opt metri!
În Crimeea, apa din Marea Neagră aruncată cu furie de furtuna nemaiîntâlnită a acoperit autostrăzi, televiziunea rusă difuzând imagini cu valuri care se spărgeau lovindu-se de automobilele ce încercau să circule pe șosele.
A storm washed away trenches in occupied Crimea that Russian army dug out on the beaches.
According to information from Crimean media, in Yevpatoria the water washed away the defense line on the coast, engineering buildings and firing positions.
The speed of wind at the coasts… pic.twitter.com/D9fFoISSYK
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 26, 2023
Guvernatorul din Crimeea, Serghei Aksionov, a anunţat pe reţeaua de socializare Telegram că a decis ca ziua de luni să fie nelucrătoare, din cauza intemperiilor.
A storm washed away trenches in occupied Crimea that Russian army dug out on the beaches.
According to information from Crimean media, in Yevpatoria the water washed away the defense line on the coast, engineering buildings and firing positions.
The speed of wind at the coasts… pic.twitter.com/D9fFoISSYK
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 26, 2023
Această furtună a provocat întreruperi ale alimentării cu energie electrică, lăsând fără electricitate aproximativ 500.000 de persoane în Crimeea, potrivit consilierului guvernatorului Aksionov.
La Sevastopol, peste 500 de animale marine au fost ucise după ce „Acvariul” a fost inundat, a scris pe Telegram guvernatorul oraşului, Mihail Razvojaev, citat de AFP.
Potrivit acestuia, previziunile meteorologice nu sunt deloc liniştitoare în acest moment, întrucât ploi, ninsori şi rafale de vânt care pot atinge viteza de 30 de metri pe secundă sunt aşteptate pentru luni în Crimeea.
Este prăpăd și în Ucraina, acolo unde peste 2000 de localități din 16 regiuni au rămas fără electricitate, iar circulația a fost oprită pe mai multe autostrăzi.
Cel puțin 1.370 de camioane de marfă au rămas blocate, iar 840 de mașini au trebuit să fie tractate în mijlocul unor nămeți de zăpadă care, în unele locuri, aveau o înălțime de 2 metri, a scris ministrul de Interne, Ihor Klymenko, pe Telegram.
Sudul și centrul Ucrainei au fost cele mai afectate, a mai precizat el.
Peste 1.500 de salvatori au fost mobilizați pentru curățarea șoselelor, potrivit Serviciului de stat pentru Situații de Urgență, care a postat fotografii cu mașini, autobuze și camioane de marfă care au deviat de pe drumurile înzăpezite.
Duminică, primarul portului Odesa, port la Marea Neagră, a îndemnat locuitorii să rămână acasă, iar autoritățile au avertizat că aprovizionarea cu apă a fost întreruptă din cauza unor pene de curent care a împiedicat funcționarea pompelor.