Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi la B1TV, ministerul pe care îl conduce negociază cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru o finanțare pentru a angaja 1.000 de psihologi cu dublă specializare. De asemenea el a precizat că a fost adoptat Programul național pentru reducerea abandonului școlar, prin care cel puțin 2.500 de școli vor primi granturi de până la 200.000 de euro pe școală.
„Avem în negocieri cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, finanțare pentru un proiect prin care pentru 24 de luni, pe termen scurt, să putem angaja 1.000 de psihologi cu dublă specializare, asistență psihopedagogică și orientare școlară”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a afirmat că a fost adoptat programul național pentru reducerea abandonului școlar, în care cel puțin 2.500 de școli vor primi granturi de până la 200.000 de euro pe școală.
„Ce este sigur – este sigur că am adoptat Programul național pentru reducerea abandonului școlar, în care cel puțin 2.500 de școli vor primi granturi de până la 200.000 de euro pe școală. Un punct foarte important este că pentru prima oară sunt eligibile cheltuieli integrate care să contribuie cu adevărat la șanse de reducere a abandonului școlar, care a înregistrat valori înspăimântătoare, și am proprietatea termenilor, mai ales în mediul rural și în mediile defavorizate”, a declarat ministrul Educației
Întrebat ce se întâmplă cu acei copii care abandonează școala, el a continuat: „Nu se mai regăsesc niciunde. Peste copiii care abandonează școala, din păcate, este un număr important de copii care n-au ajuns în școală niciodată, deci ei nu intră la cei care abandonează școala, pentru simplul motiv că, deși au vârsta de 7, 8, 9, 10 ani, n-au ajuns niciodată în școală. Este dramatic”.
Cîmpeanu susține că este îngrijorat de faptul că tot mai mulți copii abandonează școala, înainte de a termina clasa a VIII-a.
„Da, avem aceste cifre, care sunt mai mult decât îngrijorătoare, dar gândiți-vă că dacă din aproape 3 milioane de elevi aproape jumătate, 1,4 milioane, sunt în mediul rural și 1 din 4 abandonează școala, vorbim deja de 300.000 – 400.000 de elevi, 300.000 – 400.000 de copii care abandonează școala înainte de a finaliza măcar clasa a VIII-a”.