VIDEO | Cîmpeanu: Școala a început mai normal decât vor unii să pară și ar fi mers mult mai bine dacă am fi avut teste de salivă
This browser does not support the video element.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, la B1TV, că școala a început destul de bine, însă ar fi mers și mai bine dacă nu ar fi existat acele contestații care să blocheze achiziția testelor de salivă în școli. El a precizat că este foarte important în continuare ca toți elevii și profesorii să respecte regulile sanitare pentru a păstra cât mai mult școlile în format fizic.
„Școala a început mai normal decât vor unii să pară. A început pe 3 ianuarie pentru gimnaziu și liceu, ultimele două săptămâni în care se încheie situațiile școlare pe semestrul I, și a început într-adevăr ieri, 10 ianuarie, și pentru elevii din învățământul primar, și pentru preșcolari. A început mai bine decât se vede, și am informații din interiorul sistemului. Este foarte importantă respectarea regulilor sanitare. Am distribuit un prim stoc de măști, de un milion de măști. Am fost asigurat de IGSU – și există o colaborare bună – că aceste măști vor fi primite regulat și vor fi la dispoziția elevilor și preșcolarilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la B1TV.
Ministrul este nemulțumit de faptul că firmele care fac contestații au blocat procesul de achiziție a testelor de salivă pentru elevi, punând astfel procesul educațional într-un risc crescut de a crește rata de infectare.
„Ar fi fost mult mai bine dacă am fi avut teste, însă situația este foarte clară – există acele contestații care au blocat procesul de achiziție. Este regretabil, n-am ce să adaug mai mult, însă partea bună, am înțeles de la IGSU că este în curs de analiză lotul 2 și că, probabil, înainte de a rezolva situația juridică cu contestatarii, am înțeles că sunt mai mulți, pentru lotul 1, se va rezolva pentru lotul 2 și vor fi teste în școli pentru a avea o măsură suplimentară de protecție sanitară, foarte necesară”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
El consideră că testarea din prima săptămână a anului 2022 a fost mai bună, întrucât toți factorii implicați în testarea elevilor – părinții, elevii, profesorii s-au obișnuit cu administrarea acestor teste.
„Numărul de beneficiari este de 3.200.000, deci pentru o singură testare e nevoie de 3,2 milioane de teste (…). Testarea, săptămâna trecută, a mers ceva mai bine, ca dovadă că părinții, elevii, profesorii s-au obișnuit cu administrarea acestor teste. Dacă în primele două săptămâni de testare din 13 milioane de teste au fost confirmate PCR 111 cazuri, doar 111 din 13 milioane, săptămâna trecută am avut 1,5 milioane de teste folosite, pentru n-au fost toți elevii la școală, și au fost confirmate 236 de cazuri la 1,5 milioane. (…) Deja pare să fie o administrare mai responsabilă a acestor teste”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.