VIDEO | Cîmpeanu: Trecerea școlilor în online trebuie corelată cu presiunea pe spitale. Nu putem să mutăm examenele naționale
This browser does not support the video element.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școlile ar trebui să intre în online în ultimă instanță, numai atunci când există o presiune majoră pe secțiile de ATI. Totodată, el a precizat că este exclusă o nouă vacanță forțată pentru elevi și de asemenea, examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională nu mai pot fi mutate de la datele la care au fost stabilite.
„Știți că în Franța am avut zile cu 350.000 de cazuri și ministrul Jean-Michel Blanquer, ministrul (francez) al educației, nu a închis școlile, deși și acolo diversitatea opiniilor este foarte mare. Nu le-a închis nici acum, nici înainte, asta la 350.000 de cazuri. Noi suntem la 8.000 de cazuri. Slavă Domnului, din fericire, cu varianta asta înțeleg că nici noi n-avem… și sper să rămânem în această situație, în care n-avem atât de multe cazuri grave care să genereze blocarea spitalelor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la B1TV.
„Tot ministrul Sănătății a spus că în momentul în care va fi o problemă, o presiune majoră pe spitale și pe secțiile de ATI, atunci abia se va lua în considerare și această măsură pe care s-o discute cu noi, cu Ministerul Educației, de trecere în online pentru o scurtă perioadă de timp a școlilor. Este o situație la care n-am ajuns și în care sper să nu ajungem”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat care ar fi pragul de infectări de la care s-ar puterea rediscuta menținerea școlilor deschise, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Nu știu să mă pronunț, dar am înțeles foarte bine de la ministrul Sănătății că trebuie legat de presiunea care se pune pe spitale, unul din parametrii care trebuie luați în calcul pentru eventualitatea intrării în online a școlii. Intrare în online, deci vacanță forțată deja a fost dată două săptămâni anul trecut, cu consecințe foarte neplăcute, cu elevii de gimnaziu și liceu care au trebuit să înceapă școala mai devreme, pe 3 ianuarie, cu vacanța inter-semestrială care nu există, prima vacanță va fi luată pe 15 aprilie. Deja sistemul de educație a suferit destul”.
Ministrul a precizat că examenele naționale nu mai pot fi mutate de la datele care au fost stabilite, iar în cazul în care situația epidemiologică va pune presiune foarte mare pe sistemul medical se va trece trece în online, chiar dacă sistemul de educație va avea de suferit.
„Nu putem să mutăm examenele naționale și nu vrem să mutăm examenele naționale de la datele cunoscute, Bacalaureat și Evaluare Națională, și atunci, dacă am fi obligați, vacanță forțată în niciun caz, intarea în online, de asemenea, generează pierderi”, a afirmat ministrul Educației.