Cinci medalii de bronz și două de argint pentru studenții ieșeni care au participat la o olimpiadă internațională de matematică. „Au fost subiecte mai grele decât în alți ani”

Publicat: 06/06/2022, 17:18

Șapte studenți de la două universități de stat din Iași au obținut medalii de bronz și de argint la cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică pentru Studenți – SEEMOUS 2022. Performanța lor este cu atât mai mare cu cât anul acesta subiectele au avut o complexitate mai ridicată decât de obicei, au explicat profesorii coordonatori.

Doi dintre studenți sunt de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și au obținut medalii de bronz: Vlad-Ioan Ciocîrlan, student la Facultatea de Matematică, și Luca Năstasă-Baras, de la Facultatea de Informatică. Din echipa UAIC a mai făcut parte și Robert Antohi, student la Facultatea de Informatică.

Cinci tineri au fost de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), toți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Astfel, Ioana Roxana Băcălie, din anul al II-lea, a luat medalia de argint, iar Andrei Iosif Iojă, anul al II-lea, Maria-Gabriela Fodor, anul al II-lea, Cosmin-Ștefan Curuliuc, anul I, și Daniel Radu, anul I, au luat cu toții medalii de bronz. Din echipa care s-a prezentat la concurs a făcut parte și Rareș Flavian Asofronie, tot de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, student în anul I.

Competiția a avut loc în Palic, Serbia, în perioada 27 mai – 1 iunie 2022

Competiția a avut loc în Palic, Serbia, în perioada 27 mai – 1 iunie 2022. SEEMOUS este una dintre cele mai cunoscute competiții studențești în domeniul matematicii din lume, anual participând studenți de la zeci de universități din toată lumea.

Conf. univ. dr. Marcel Roman, președintele Departamentul de Matematică și Informatică de la TUIASI, unul dintre profesorii coordonatori ai echipei de studenți ai universității, a subliniat că performanțele tinerilor sunt cu atât mai relevante cu cât subiectele de anul acesta au fost foarte dificile. Echipa universității nu a fost foarte mulțumită de subiectele alese în competiție, considerându-le greu abordabile și închise, de tip „totul sau nimic”.

„De regulă vorbim de subiecte generoase, cu multiple abordări, unde poți ajunge gradual la rezultate, dar acestea au fost închise și greu de desfăcut. Sunt patru niveluri de dificultate ale acestor probleme, iar de regulă la competiție ajung câte una din fiecare nivel. Acum a fost una de nivelul al II-lea, una de nivelul al III-lea și două de nivelul al IV-lea, cele mai grele. Dar studenții s-au comportate foarte bine, remarcabil chiar, s-a văzut și experiența celor care au mai fost la concursuri, dar și entuziasmul celor care au venit pentru prima dată”, a declarat conf. univ. dr. Marcel Roman.

În 2021, SEEMOUS a avut loc în perioada 19 – 24 iulie, în Agros, Cipru, iar în 2020, competiția s-a desfășurat între 3 și 8 martie 2020, în Grecia, la Salonic.

 

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×