Cinci orașe din Europa care pot fi destinația perfectă pentru o VACANȚĂ de toamnă reușită

Cinci orașe din Europa care pot fi destinația perfectă pentru o VACANȚĂ de toamnă reușită
FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 15/09/2024, 07:50
Actualizat: 15/09/2024, 08:03

Cinci orașe din Europa sunt perfecte pentru soarele de sfârșit de sezon și început de toamnă. Soarele încă strălucește puternic în sudul continentului, iar aglomerația a cam dispărut, ceea ce face ca unel zone să devină și mai atrăgătoare, scrie The Guardian.

Genova, Italia

Palatele din Genova sunt una dintre caracteristicile definitorii ale unui oraș care are unul dintre cele mai mari orașe vechi din Europa, ideal pentru explorare în zilele calde de toamnă. Sunt în picioare peste de 100 de palate renascentiste și baroce, dintre care 42 alcătuiesc Palazzi del Rolli, aflat pe lista UNESCO. Iar multe dintre ele sunt deschise publicului.

Barurile variază de la localuri de aperitivo pe malul mării până la cocktail baruri în palate și speakeasies secrete.
Sunt restaurante elegante, cu stele Michelin. Friggitoria Carega, sub porticul de pe malul mării, servește pește prăjit și panissa (frigărui de năut) la pachet. Micuța Trattoria dell’Acciughetta este specializată în fructe de mare, dar oferă și preparate vegane.

Aveiro, Portugalia

Orașul Aveiro este situat pe o lagună de apă sărată din nordul Portugaliei și are ceva din agitația studențească a orașului Coimbra, aflat în apropierea sa, dar și din tradiția de școală veche a orașului Porto, aflat la aproximativ 80 km nord, însă și o atmosferă proprie, relaxată. Ghidurile turistice o numesc „Veneția Portugaliei”, pentru că are o rețea de canale și este populară printre turiștii de vară.

De altfel, o scurtă plimbare cu una dintre bărcile moliceiro colorate, în stil gondolă, este o modalitate excelentă de a vă face o idee despre acest loc sau puteți alege o cafenea de pe malul apei în care să petreceți o oră sau două bând un Porto tonic înghețat.

Aveiro cuprinde multe lucruri în centrul său compact, care îmbină arhitectura art nouveau cu clădiri religioase impresionante (inclusiv o catedrală și o mănăstire) și un cartier tradițional al pescarilor. Piața centrală de pește merită o vizită, răsunând de sunetul vânzătorilor de pește care vând captura proaspătă din acea dimineață.

Alicante, Spania

Prin 1990, orașul Alicante nu era foarte atractiv pentru vizitatori: hotelurile erau limitate, restaurantele erau sub așteptări, străzile erau un pic rudimentare. De altfel, de obicei, era ocolit de turiști în favoarea stațiunilor Benidorm și Torrevieja. Dar ar acest oraș antic de pe Costa Blanca, locuit de mii de ani, colonizat de greci și fenicieni, romani și mauri, s-a schimbat în ultimele două decenii.

Acum, bucătarii talentați se întorc în orașul lor natal, îmbinând rețetele vechi de secole din Alicante – inclusiv cele peste 300 de rețete locale de orez – cu creativitatea atât de necesară. Adăugați un oraș vechi, rafinat, baruri de vinuri și muzee ușor accesibile pe jos, precum și o serie de hoteluri noi, și este ușor de înțeles de ce acest oraș subestimat înainte începe să fie remarcat.

Zadar, Croația

Luna septembrie în Croația este de vis: mările sunt încă calde și nopțile liniștite, mai puțin agitate decât iulie și august, iar pentru o ultimă explozie de vară și o bucată de cultură, istorie antică, mâncare superbă, cafenele animate, plaje și chiar un pic de insula – Zadar, situat în nordul Dalmației, se potrivește perfect. O atracție principală este promenada de la malul mării care se desfășoară pe lungimea vestică a peninsulei, unde se află orașul vechi al orașului Zadar.

Austriecii l-au construit în secolul al XIX-lea, dar tot timpul sunt semne ale celor care au venit înaintea lor. Chiar lângă malul mării se află rămășițele forului roman, urmate rapid de biserica strânsă bizantină Sf. Donatus, acum o sală de concerte atmosferică. Se află lângă clopotnița din secolul al XIX-lea al catedralei romanice Sf. Anastasia. În aceeași piață se află Biserica Sf. Maria, cu amestecul său de elemente romane, medievale, renascentiste și baroc și o clopotniță din secolul al X-lea.

Salonic, Grecia

Un loc mai liniștit în Grecia la sfârșitul verii este Salonic, al doilea oraș fascinant al țării, în loc de capitala Atena și insulele grecești, care sunt aglomerate de turiști toată toamna. În timp ce patina străveche a orașului și atitudinea fără pretenții rămân… a devenit mai progresivă în deceniile care au urmat. Cocktail-barurile elegante oferă locuri în aer liber pe malul apei, iar gastropub-urile de lux sunt situate lângă tavernele tradiționale din Ladadika, cartierul cândva unde se aflau magazinele și depozitele de ulei de măsline ale orașului.

Salonic a fost multă vreme o intersecție geografică și culturală. Este un port major și traversat de Via Egnatia, drumul roman care se întindea cândva de la Adriatică până la Constantinopol. Populațiile creștine, evreiești și musulmane au trăit una lângă alta de secole, fapt care încă informează personalitatea primitoare a orașului.

Puteți vizita spectaculosul Muzeu de Arheologie, apoi să vă plimbați de-a lungul Mării Egee pe o promenadă bătută de vânt, care se întinde pe kilometri întregi. Sau poți merge de-a lungul zidurilor romane în Ano Poli, orașul vechi, cu casele sale în stil otoman și micile biserici bizantine.

FOTO – caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
Umilința trăită în Ungaria de o vedetă TV din România chiar din partea unor români....
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Imagini din dronă cu inundațiile devastatoare din Galați. Pompierii salvatori „sunt uzi până la...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
Pași simpli de urmat pentru a afla online ce vechime în muncă ai acumulat pentru...
LIVE TEXT. Ore critice în Galaţi: Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii. Tabără de...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Țara din Europa care oferă salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Iată care...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Matteo Salvini riscă până la şase ani de închisoare pentru că a împiedicat 100 de...
O peșteră din Franța RĂSTOARNĂ tot ce s-a știut despre oameni
Bărbatul cu care a apărut Simona Halep. Cei doi s-au sărutat (FOTO)
Rețete românești care s-au pierdut. Timpul le-a făcut uitate
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Inundații catastrofale, la Galați: patru oameni au murit, iar străzile au fost măturate de ape....
VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat?...
Ioana Ginghină a făcut terapie la psiholog după divorțul de Alexandru Papadopol. Cu ce probleme...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Google testează pașapoartele digitale pe anumite aeroporturi