Cinci turiști blocați pe Vârful Omu. Care sunt cauzele cele mai frecvente ale tragediilor montane
Salvamontiştii din Buşteni intervin vineri seara pentru salvarea a cinci turişti blocaţi pe zăpadă în Cerdacul Văii Cerbului, pe traseul spre Vârful Omu. Până la căderea întunericului turiștii nesăbuiți nu fuseseră salvați. “Acţiune în derulare pentru salvarea a cinci turişti blocaţi pe zăpadă în Cerdacul Văii Cerbului, pe traseul spre Vf. Omu”, anunță Salvamont. Cauzele incidentului, și cele care provoacă uneori adevărate tragedii, sunt aceleași: lipsa echipamentului adecvat, lipsa pregătirii fizice, lipsa de informare asupra condițiilor meteo, alegerea traseelor a căror dificultate le depășesc puterile etc.
Salvatorii montani atrag atenţia celor care aleg să urce pe munte că trebuie să fie echipaţi corespunzător, pentru că, susţin ei, un traseu relativ uşor poate să devină extrem de periculos pentru cei nepregătiţi.
”Încă o dată atragem atenţia asupra necesităţii echipamentului adecvat, a pregătirii fizice şi tehnice. Un traseu relativ uşor poate să devină extrem de periculos pentru cei nepregătiţi”, avertizează alpiniștii pe pagina de Facebook.
Conform bilanțului salvamontiștilor din Prahova, anul 2022 a fost îngrozitor. Cinci morți și aproape 400 de răniți. Salvamontiștii au fost implicați anul trecut în 678 acţiuni de salvare ale persoanelor accidentate, dispărute sau rătăcite doar în zona montană si submontană a judeţului, Prahova.
678 acţiuni de salvare ale persoanelor accidentate, dispărute sau rătăcite în zona montană si submontană a judeţului, înregistrate de salvatorii montani din cadrul Serviciul Public Judeţean (SPJ) Salvamont Prahova
- 5 persoane decedate;
- 17 persoane rănite grav, preluate de elicopterele IGAv-SMURD;
- 368 persoane, predate echipajelor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean sau SMURD.
Pentru cinci persoane, dintre care şi o alpinistă cu experienţă, turele montane au echivalat cu ultimul drum. Este încă un semnal de alarmă pe care salvamontiştii îl trag în privinţa seriozităţii cu care trebuie abordate aceste trasee. Fără un echipament şi pregătire corespunzătoare, fără cunoştinţe minime privind regulile deplasărilor pe munte sau fără a ţine cont de prognozele meteo, dorinţa de ascensiune se poate transforma într-o tragedie, cum a fost şi în cazurile prezentate mai sus.