Cine ar fi primul SUSPECT în cazul morții lui Prigojin. Prima ipoteză a anchetatorilor: o bombă plasată într-o ladă cu vin înainte de decolare
Anchetatorii din Rusia ar fi identificat un dispozitiv exploziv care ar fi putut fi plasat în trenul de aterizare al avionului care s-a prăbușit în afara Moscovei miercuri, ucigându-l pe Evgheni Prigojin, liderul grupării Wanger, și celelalte nouă persoane aflate la bord.
Conform informațiilor furnizate de canalul Telegram Shot, care citează surse din cadrul investigației, primele date sugerează că explozia care a dus prăbușirea avionului lui Prigojin s-a produs în apropierea trenului de aterizare, conform relatărilor de pe Meduza.io.
Explozia a spulberat aripa avionului, care ulterior a lovit stabilizatorul, ceea ce a făcut ca avionul să urce brusc înainte de a intra în picaj.
De altfel, pe rețelele sociale rusești circulă varianta că o bombă ar fi fost amplasată în avionul de tip Embraer, în care Prigojin călătorea de la Moscova spre Sankt Petersburg. Se speculează că dispozitivul exploziv ar fi fost ascuns într-o ladă de sticle de vin înainte de decolare.
Surse: Principalul suspect ar fi pilotul personal al lui Prigojin
Surse din cadrul anchetei par să indice că există deja un posibil suspect în acest accident aviatic: Artem Stepanov, fostul acționar majoritar și pilot personal al lui Prigojin la compania MNT-Aero, deținătoarea avionului prăbușit.
Potrivit informațiilor difuzate de canalul Telegram VChK OGPU, care transmite deseori informații din surse apropiate agențiilor militare rusești, Stepanov ar fi avut acces la avion și este în prezent căutat de către poliție. Aceeași sursă menționează că Stepanov ar fi plecat în regiunea Kamchatka din Extremul Orient rus înainte de producerea accidentului. Fratele său a raportat că nu a fost disponibil online în ultimele trei zile. În același timp, proprietara MNT-Aero, Olga Gubareva, și partenerul de afaceri al lui Stepanov, Kirill Shcherbakov, sunt de asemenea de negăsit.
În prezent, iciuna dintre informațiile prezentate în rapoartele de la Shot și VChK OGPU nu a fost încă confirmată oficial.
Cadavrele, în stare avansată de carbonizare
Fontanka, o sursă de știri din Sankt Petersburg, care a urmărit îndeaproape activitatea lui Prigojin pe parcursul anilor, a relatat că toate cele zece cadavre recuperate de la locul accidentului sunt într-o stare avansată de carbonizare, fapt ce a îngreunat identificarea acestora.
Mai mult decât atât, presa rusă a relatat că trupul lui Evgheni Prigojin a fost identificat oficial de unul dintre comandanții PMC Wagner la morgă. Semnul principal a fost absența unui deget.
Cadavre ale persoanelor care se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit miercuri la nord-vest de Moscova au fost aduse cu duba la Biroul Regional de Medicină Legală Yver, potrivit presei ruse, relatează CNN.
Prigojin tulbură apele și după moarte
Vestea morții lui Evgheni Prigojin, liderul celei mai temute armate private din lume, Wagner, s-a răspândit cu rapiditate pe tot globul, însă nu toată lumea ar fi dat crezare acestei informații, ținând cont de istoria grupului Wagner și de relațiile lui cu Putin.
Avionul lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit miercuri, 23 august, în regiunea Tver, după ce decolase de pe „Șeremetievo”, din Moscova, cu destinația Sankt Petersburg.
„Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua”, a declarat analistul politic Keir Giles.
Mercenarii Wagner, acuzați de „trădare” de către Putin
După ce Putin i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare” și de faptul că „au înfipt un cuțit în spatele” armatei ruse, Prigojin nu a întârziat cu replica președintelui rus, afirmând că sunt „patrioți” care nu își doresc „ca țara să trăiască în continuare în corupți și minciună.”
„În legătura cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, a FSB-ului sau a altcuiva, să se predea. Nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a spus Prigojin, într-o declarație audio publicată pe Telegram.