Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație transmite, într-un comunicat, detalii despre modul în care sunt despăgubite victimele accidentelor de circulație, amintind de accidentul din Pașcani, în care 27 de persoane, majoritatea copii, au suferit fătămări corporale grave.
Obligația de despăgubire este Biroul Asiguratorilor Auto din România – BAAR, în conformitate cu prevederile legii nr. 132/2017, precizează comunicatul, iar valoarea despăgubirilor suportate de BAAR este recuperată de la șoferii vinovați de
producerea accidentelor.
„Ultimul accident foarte grav în care a fost implicat un astfel de vehicul s-a produs în data de 16 decembrie în Pașcani, eveniment în care un autocar s-a răsturnat și 27 de persoane,
majoritatea copii, au suferit vătămări corporale importante. Dintre aceștia, o fată de 15 ani a avut nevoie de o primă intervenție chirurgicală complexă pentru replantarea ambelor brațe amputate în accident.
Întrucât în Mass-media au fost transmise informații neclare cu privire la obligații și drepturi legate de despăgubirea victimelor în astfel de cazuri, AVAC transmite următoarele clarificări:
– Persoanele vătămate în astfel de evenimente rutiere, indiferent dacă au calitatea de
călător într-un mijloc de transport persoane (autocar) sau ocupant într-un alt vehicul,
sunt protejate prin legislația națională, fiind despăgubite după aceleași reguli aplicabile
în cazul victimelor accidentelor de circulație produse de vehicule asigurate;
– Entitatea care preia obligația de despăgubire este Biroul Asiguratorilor Auto din
România – BAAR, în conformitate cu prevederile legii nr. 132/2017;
– Valoarea despăgubirilor suportate de BAAR este recuperată de la șoferii vinovați de
producerea accidentelor.
Utilizarea vehiculelor pe drumurile publice fără a avea asigurare RCA a luat amploare în ultima perioadă pe fondul creșterii excesive a prețului asigurărilor RCA”, transmite, într-un comunicat, Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație – AVAC.
Conform Raportului privind evoluția pieței asigurărilor în semestrul I 2022 întocmit de
Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, încasările RCA sunt mai mari cu 89% față de aceeași perioadă a anului 2021, mai menționează Asociația.
„Din păcate, ASF nu reacționează nici în lămurirea corectitudinii acestor prețuri și nici cu privire la riscurile utilizării vehiculelor neasigurate. Indiferent de costul asigurării, șoferii care aleg să conducă vehicule neasigurate dau dovadă de o lipsă totală de responsabilitate întrucât, în cazul unui accident produs din culpa lor, își pun în pericol nu numai libertatea ci și stabilitatea financiară. Reamintim că în urma unui eveniment rutier se pot produce prejudicii majore iar legislația specifică stabilește un plafon maxim de despăgubire de 6.070.000 euro pentru vătămări corporale și 1.220.000 pentru daune materiale”, mai menționează comunicatul.
Un autocar cu 35 de persoane la bord s-a răsturnat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în localitatera Paşcani din judeţul Iaşi. 25 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spital, dintre acestea 12 fiind adolecenți.
Potrivit ISU Iaşi, Planul Roşu de intervenţie a fost activat la 00,05 şi dezactivat la ora 01,35.
”La ora 00,03 a fost primit un apel prin SNUAU 112 pentru a semnala că un autocar cu 35 de persoane s-a răsturnat în municipiul Paşcani, dintre care 10 au nevoie de îngrijiri medicale. Au intervenit forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Inspectoratului. În urma evaluării medicale au fost transportate la spital 25 de persoane. Două dintre ele au fost duse la Spitalul pentru Copii ‘Sf. Maria’ Iaşi. Din totalul persoanelor, 15 aveau vârste cuprinse între 14-17 ani”, a declarat Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.