Avocata Elena Radu este președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept și contestă anularea turului I al alegerilor prezidențiale. Printre acestea se găsesc Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul, Parchetul General, Curtea Constituţională, SRI, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis și Elena Lasconi. Avocata are o experiență foarte bogată în ceea ce privește instanțele românești, fiind implicată în mai multe dosare, alături de oameni de afaceri celebri din țara noastră. Unul dintre dosarele în care a apărut numele ei este și celebrul dosar Romvag.
Potrivit instanțelor de judecată, avocata Elena Radu, care luptă alături de Călin Georgescu împotriva deciziei de anulare a alegerilor, a fost implicată în mai multe procese, alături de cunoscuți oameni de afaceri, precum Răzvan Haritonovici, fost președinte al societății de asigurări ASTRA.
De altfel, presa a relatat că Elena Radu a fost trimisă în judecată alături de omul de afaceri Cristian Burci. Este vorba de dosarul Romvag în care, potrivit DIICOT, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România (între care și o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal cu tradiție în producția de material rulant.
Potrivit procurorilor, în acest dosar s-ar fi constituit grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.
Candidatul Călin Georgescu și avocata Elena Radu au atacat la ICCJ deciziile prin care BEC a pus în aplicare Hotărârea CCR 32/2024 de anulare a alegerilor.
Dosarul ROMVAG a fost finalizat după mai mulți ani de anchetă prin rechizitoriul semnat în data de 16.03.2022 de către procurorul Ștefan Bălănescu de la DIICOT.
Cap de listă a inculpaților este, după cum se știe, omul de afaceri Cristian Burci, acuzat că a comis un lung șir de infracțiuni. Pe această listă mai apar, însă, și alte nume. Este vorba de Turcu Denisa, Gheocov Clara Clementina, Stancu Vilson, Drinceanu Alin Cătălin, Thomas Manns (cetățean german), Dinoiu Ion și…surpriză!- avocata Elena Radu. Cea care este, azi, susținătoare a lui Călin Georgescu, candidatul rămas fără tur II, care încearcă răsturnarea deciziei CCR și deciziile ulterioare ale BEC de anulare a alegerilor prezidențiale la Curtea de Apel București.
Avocata Elena Radu este acuzată în dosarul ROMVAG de constituirea unui grup infracțional organizat în forma aderării și gestiune frauduloasă în formă continuată. După cum se știe, ancheta a vizat “activitatea infracțională, dirijată și coordonată de către inculpatul Burci Cristian Ionel de pricinuire de pagube patrimoniului societății ROMVAG SA Caracal și de însușire a resurselor financiare ale acesteia cu ocazia administrări faptice a firmei în cauză de către respectivul inculpat (în calitate de administrator al firmelor din grupul I.R.S.)”.
Conform documentului deținut de Gândul, din probatoriul administrat reiese faptul că inculpatul Burci împreună cu alți inculpați, printre care și avocata Elena Radu, în conivență cu făptuitorul Arin Stănescu, “a acționat constant, în exercitarea aceleiași rezoluți infracționale, în intervalul ianuarie 2006-octombrie 2012, pentru a decapitaliza societatea comercială SC ROMVAG SA Caracal (reducând drastic disponibilitațile bănești și patrimoniul aflat la dispoziția acesteia) – societate unde a exercitat controlul deciziei consiliului de administrație prin acționarul majoritar SC INTERNATIONAL RAILWAY SYSTEMS (I.R.S.) Luxemburg (pe care îl controla indirect), dezvoltând, coordonând și determinând operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al SC ROMVAG SA Caracal, respectiv transferul subevaluat al activelor SC ROMVAG SA Caracal către o societate comercială terță, prin dispunerea către/cu conivența persoanelor subordonate din conducerea SC ROMVAG SA Caracal/conducerea grupului I.R.S. respectiv a reprezentanților administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL (în procedura insolvenței ROMVAG), să aprobe/decidă/determine: acordarea și plata de împrumuturi/consultanță fie către firme intra-grup (I.R.S. Luxemburg, I.R.S. Management SRL București), fie către alte firme pe care le controla faptic (SC ERPC HOLDING MANAGEMENT SRL și SC ERP INVESTMENT&MANAGEMENT SRL)/încheierea și derularea unui contract de fabricație cu firma intra-grup I.R.S. Industries Gmbh Lugano (prin care producția ROMVAG Caracal deși faptic era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către I.R.S. Industries Gmbh fiind încasată integral de aceasta ulterior I.R.S. Industries Gmbh achitând doar parțial către ROMVAG Caracal contravaloarea mărfurilor livrate și utilizând sumele încasate astfel discreționar)/angajarea împreună cu ceilalți 2 producători de vagoane intra-grup (SC ASTRA Vagoane SA Arad și SC MEVA SA Drobeta Turnu Severin) în contractarea în condiții defavorabile a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 euro (din care s-a utilizat suma de 96.000.000 euro și prin care practic s-au refinanțat vechile credite) cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute (ROMVAG Caracal garantând atât propriul credit, cât și creditele celorlalți doi producători)/declanșarea și derularea procedurii de insovență a firmei ROMVAG SA Caracal (în conivență cu reprezentanții lichidatorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL) fără luarea în considerare și recuperarea creanțelor pe care ROMVAG Caracal le avea de încasat de la firmele din grupul I.R.S. (fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor (patrimoniului) firmei ROMVAG SA Caracal către societatea terță SC ASTRA RAIL INDUSTRIES SRL Arad).“
În rechizitoriu apare tot lanțul de firme prin care procurorul evidențiază plățile frauduloase, fiind vorba de societăți înființate la Lugano-Elveția, Luxemburg (aceasta din urmă având acționar, alături de Cristian Burci, și pe Verestoy Attila, dar și acțiunile frauduloase care au dus la devalizarea ROMVAG. Dosarul este foarte stufos, dar ne vom opri azi asupra unor chestiuni ce țin de inculparea avocatei Elena Radu.
În expunerea privitoare la procedura de insolvență a debitorului ROMVAG SA, DIICOT evidențiază următoarele aspecte:
“În acest sens trebuie menționat că desemnarea inițială a administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București în procedura de insolvență a debitorului ROMVAG SA Caracal, s-a făcut conform considerentelor încheierii din 04.11.2010, ”la solicitarea creditorului Astra Vagoane Arad SA” (societate afiliată intra-grup controlată similar de inculpatul BURCI CRISTIAN IONEL) iar reprezentantul părții civile S.C. MĂNESCU ȘI GHEORGHE SNC CARACAL OLT S.R.L., numitul Gheorghe Marian (creditor chirografar ce a purtat discuții pentru recuperarea creanței sale în perioada de insolvență, atât cu inculpatul BURCI CRISTIAN IONEL cât și cu inculpata RADU ELENA) a precizat că ”a realizat că numita ELENA RADU …în fapt nu avea putere de decizie raportat la activitatea S.C. ROMVAG CARACAL S.A. – ea trebuind să execute dispozițiile șefului său din cadrul firmei de insolvență care în fapt aducea la îndeplinire deciziile numitului BURCI CRISTIAN IONEL”. De asemenea însuși debitorul ROMVAG SA Caracal, în propria cerere (înregistrată la Tribunalul Olt-Secția Comercială și de Contencios Administrativ) de deschidere a procedurii generale a insolvenței, a solicitat numirea în calitate de administrator judiciar a societății de practicieni de insolvență RVA Insolvency Specialists SPRL București. Evident raportat la atribuțiile exerciate în perioada de reorganizare a ROMVAG Caracal, în calitate de reprezentant principal al administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București, inculpata RADU ELENA a cunoscut foarte bine situația financiară a SC ROMVAG SA Caracal în cadrul grupului I.R.S. (mai ales prin prisma relațiilor comerciale intra-grup), însă a acceptat conștient să participe la continuarea acțiunii de gestiune frauduloasă a patrimoniului societății ROMVAG SA Caracal (inclusiv prin derularea în continuare a contractului de prestări servicii de consultanță și management încheiat cu firma intra-grup I.R.S. Management SRL București (cu consecința continuării efectuării de plăți nejustificate către această firmă și în perioada de insolvență)).
Astfel, în calitate de reprezentant principal al administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București, conform atribuțiilor exercitate în baza dispozițiilor legale sus-enumerate și conținutului rapoartelor lunare de activitate, inculpata RADU ELENA a avizat/aprobat și semnat plățile zilnice efectuate în procedura de insolvență de către debitoarea ROMVAG SA Caracal. În acest sens, suspectul/fost administrator special DANCIU MIHAI (în declarația din 27.04.2016) a precizat că ”administratorul judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București, prin RADU ELENA, nu s-a consultat cu el în nicio decizie pe care a luat-o referitor la ROMVAG SA Caracal”, ”administratorul judiciar cunoștea foarte bine situația financiară a SC ROMVAG SA Caracal în cadrul grupului I.R.S.” respectiv ”nu puteau fi efectuate plăți fără acordul administratorului judiciar care avea responsabilitatea plăților”.
Procedându-se la analiza detaliată a documentelor contabile aparținând SC International Railway Systems Management SRL București privind relația comercială cu ROMVAG SA Caracal, a rezultat că în intervalul 30.11.2010-31.05.2012, I.R.S. Management SRL București a emis către ROMVAG SA Caracal un număr de 19 facturi fiscale (privind servicii de management și consultanță) în valoare totală de 708.232,69 lei – fiind evident că emiterea facturilor în cauză s-a făcut din dispoziția inculpatei TURCU DENISA (administratorul I.R.S. Management SRL București) ca o consecință a relației contractuale respective impuse de inculpatul BURCI CRISTIAN IONEL. Aferent, unora din aceste facturi, a rezultat că în intervalul 06.01.2011- 15.10.2012, au fost efectuate un număr de 7 plăți, în mod direct de ROMVAG SA Caracal către I.R.S. Management SRL, în valoare totală de 394.106,87 lei. În mod evident că în contextul aprobării plăților respective, inculpata RADU ELENA a luat cunoștință și de ”așa-zisele documente justificative” ce au stat la baza emiterii/solicitării la plată a facturilor respective de către I.R.S. Management SRL București (anexe de o pagină intitulate rapoarte de activitate începând cu martie 2011) – documente care prin prisma conținutului (așa cum am prezentat anterior) nu puteau justifica efectiv în vreun fel prestarea serviciilor de consultanță;practic prin aprobarea respectivelor plați, inculpata RADU ELENA ”a girat” efectuarea de plăți nejustificate prin care s-a procedat la reducerea disponibilităților bănești ale societății ROMVAG Caracal, (necomportându-se conștient ca un bun administrator și prejudiciind patrimoniul acesteia).
Potrivit prevederilor art.20 alin.1 lit.j din Legea nr.85/2006 în calitate de reprezentant principal al administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București, inculpata RADU ELENA avea printre atribuțiile principale și ”denunțarea unor contracte încheiate de debitor”- exercitarea acestei atribuții legale urmând desigur a fi apreciată raportat la obligația evidentă a administratorului judiciar de a urmări realizarea șansei de redresare/reorganizare a activității debitorului ROMVAG SA Caracal aflat în procedură de reorganizare judiciară, inclusiv prin continuarea activității profitabile, conservarea patrimoniului și aplicarea unui management profitabil.
Cu toate acestea, inculpata RADU ELENA a acționat în sens contrar inclusiv prin menținerea derulării contractului de consultanță și management fără conținut economic încheiat anterior de ROMVAG SA Caracal cu societatea intra-grup I.R.S. Management SRL București. Practic, în calitate de reprezentant principal al administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București, inculpata RADU ELENA, în procedura de insolvență a ROMVAG, a menținut/facilitat derularea în continuare a mecanismului de decapitalizare al societății comerciale SC ROMVAG SA Caracal, dezvoltat/coordonat de către inculpatul BURCI CRISTIAN IONEL (prin reducerea disponibilităților bănești ale acestei firme), întrucât în conivență indirectă cu inculpatul respectiv, în numele ROMVAG Caracal, a avizat/aprobat și dispus plata parțială a contractului de consultanță și management fără conținut economic încheiat anterior (și pe care l-a menținut în insolvență) cu societatea intra-grup I.R.S. Management SRL București (fără a fi efectuate în realitate pretinsele prestații de consultanță) cu consecința încasării nejustificate de către ultima firmă a sumei totale de 394.106,87 lei.
De altfel, un aspect faptic ce dă expresie atitudinii subiective a inculpatei RADU ELENA de coexercitare (alături de inculpatul BURCI CRISTIAN IONEL și numitul Arin Octav Stănescu) a rezoluției de gestionare frauduloasă a patrimoniului societății SC ROMVAG SA Caracal este și următorul: La data de 08.06.2012 (conform datei de înregistrare în evidențele ROMVAG), SC ROMVAG SA Caracal (reprezentată de administratorul special, suspectul DANCIU MIHAI şi inculpata RADU ELENA (în calitate de reprezentant avizator al administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL)), a încheiat cu IRS Management SRL Bucureşti (reprezentată de inculpata TURCU DENISA) un nou contract de prestări servicii de management și consultanţă care prevede în general aceleaşi servicii din contractul anterior dar la plata onorariului se menţionează un maxim de 14.000 euro/lună fără TVA.
Din analiza documentelor contabile aparținând SC International Railway Systems Management SRL București privind relația comercială cu ROMVAG SA Caracal, se constată că I.R.S. Management SRL București nu a emis către ROMVAG SA Caracal facturi fiscale aferente acestui contract (ultima factură privind servicii de management și consultanță fiind emisă în data de 31.05.2012) și în consecință nu au existat plăți dispuse de ROMVAG SA Caracal aferente acestei noi relații contractuale.
Merită însă menționat că respectivul contract a fost semnat cu 30 zile înainte de vânzarea activelor (întreprinderii/fondului de comerț) ROMVAG SA Caracal către societatea terță ASTRA RAIL INDUSTRIES SRL Arad (în data de 06.07.2012) – aspect ce relevă și el rezoluția inculpatului BURCI CRISTIAN IONEL de a urmări constant ”procurarea de lichidități financiare” în beneficiul unei alte firme pe care o controla (acționând însă în dauna patrimoniului ROMVAG Caracal), și administrarea faptică a activității societății ROMVAG SA Caracal de către acest inculpat și în perioada de insolvență respectiv acordul (conivența) dat de inculpata RADU ELENA (în calitate de reprezentant al administratorului judiciar) în sensul continuării acțiunii de gestiune frauduloasă a patrimoniului societății ROMVAG SA Caracal (și prin avizarea contractului în cauză)”.
În toată această schemă a devalizării societății ROMVAG, numele avocatei Elena Radu apare în multe puncte-cheie ale rechizitoriului care devoalează lanțul de infracțiuni pe care DIICOT susține că le-au săvârșit toți cei angrenați în grupul infracțional organizat.
“Acționând în acest fel, inculpata RADU ELENA și numitul Arin Octav Stănescu (în calitate de reprezentanți permanenți principali ai administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București în procedura de reorganizare a debitorului SC ROMVAG SA Caracal) nu s-au comportat conștient ca un bun administrator al acestei societăți și au prejudiciat patrimoniul acesteia. Potrivit prevederilor art.20 alin.1 lit.j din Legea nr.85/2006 în calitate de reprezentant principal al administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL București, inculpata RADU ELENA avea printre atribuțiile principale și ”denunțarea unor contracte încheiate de debitor”- exercitarea acestei atribuții legale urmând desigur a fi apreciată raportat la obligația evidentă a administratorului judiciar de a urmări realizarea șansei de redresare/reorganizare a activității debitorului ROMVAG SA Caracal aflat în procedură de reorganizare judiciară, inclusiv prin continuarea activității profitabile, conservarea patrimoniului și aplicarea unui management profitabil.
În acest sens, inculpata RADU ELENA și numitul Arin Octav Stănescu trebuiau să acționeze pentru ”recăpătarea/reluarea” de către ROMVAG SA Caracal a controlului asupra contractelor/încasărilor cu/de la beneficiarii finali externi prin denunțarea/rezilierea sau modificarea contractului de fabricație din 01.01.2007 (raportat cel puțin la clauzele prin care acest producător nu mai controla financiar relațiile cu beneficiarii externi) cu respectarea bineînțeles a comenzilor de execuție în curs”.
În rechizitoriul trimis instanței de judecată, în urmă cu doi ani, sunt făcute de procuror și următoarele mențiuni:
“Din coroborarea elementelor probatorii ante-menționate rezultă evident că în intervalul noiembrie 2010 – octombrie 2012 (perioada de reorganizare judiciară a societății ROMVAG SA CARACAL), inculpata RADU ELENA și numitul Arin Octav Stănescu (în calitate de reprezentanți permanenți principali ai administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL) acționând contrar intereselor societății pe care o reprezentau în procedura de insolvență, nu au urmărit recuperarea creanțelor ROMVAG Caracal de la acționarul majoritar SC INTERNATIONAL RAILWAY SYSTEMS (I.R.S.) SA Luxemburg și societatea afiliată intra-grup I.R.S. Industries Gmbh Lugano (existente la deschiderea procedurii insolvenței) – acceptând în acest sens doar plăți parțiale discreționare de la I.R.S. Industries Gmbh Lugano (doar pentru mărfuri livrate anterior datei de 04.11.2010).
Practic, cei doi reprezentanți ai administratorului judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL nu s-au comportat în cunoștință de cauză ca un bun administrator al societății ROMVAG SA CARACAL, încălcând prevederile art.20 alin.1 lit.l din Legea nr.85/2006 privind atribuțiile legale ale administratorului judiciar.
Atitudinea ”pasivă” a inculpatei RADU ELENA și numitului Arin Octav Stănescu în sensul neurmăririi încasării creanțelor intra-grup deținute de producătorul ROMVAG Caracal, a fost în deplin acord cu inculpatul BURCI CRISTIAN IONEL (sprijinit de inculpata TURCU DENISA), în contextul acțiunilor comune exercitate în scopul determinării subevaluării activelor (patrimoniului) firmei ROMVAG SA Caracal – ”comportamentul intenționat” respectiv rezultând și din probe testimoniale administrate în cauză (…)”
În esență, Călin Georgescu și CASD acuză că întreagă operațiune a fost pusă în practică în beneficiul președintelui Klaus Iohannis, pentru că acesta să rămână la Cotroceni peste mandatul constituțional. Totodată, reclamanții spun că Biroul Electoral Central nu avea competență să emită decizii de anulare a alegerilor prezidențiale.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 16 decembrie că nu are competenţa să soluţioneze contestaţia depusă de Călin Georgescu în legătură cu reluarea alegerilor prezidenţiale, cererea acestuia fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar procesul a început luni, 30 decembrie.
Citește și: