Misteriosul MILIARDAR RUS cu conexiuni la „oligarhii-portofel” ai lui Putin. Se află în topul Forbes Rusia, e partener Gazprom și fentează sancțiunile

Misteriosul MILIARDAR RUS cu conexiuni la „oligarhii-portofel” ai lui Putin. Se află în topul Forbes Rusia, e partener Gazprom și fentează sancțiunile

Un misterios om de afaceri rus în vârstă de 43 de ani a reușit, până acum, să nu apară în centrul atenției. Este foarte bogat, discret, iar legăturile sale cu camarila lui Putin nu l-au împiedicat să fenteze sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Moscovei după ce Rusia a invadat, în februarie 2022, Ucraina.

I s-a mai spus și „bărbatul fără biografie publică”, dar The Insider a realizat o anchetă spectaculoasă care a devoalat identitatea și chipul unuia dintre cei mai mari parteneri de afaceri ai mastodontului Gazprom.

Ilya Dimov, proprietarul oficial al Stroyproektservis LLC, este strâns legat de oligarhul și vechiul confident al lui Putin, Gennady Timchenko.

„Nu se știe nimic despre Dimov, în afara numărului de identificare fiscală”

Dimov se bucură, de asemenea, de legături strânse cu familia CEO-ului Gazprom, Alexey Miller. Paradoxal, comapania Stroyproektservis LLC rămâne neatinsă de sancțiunile occidentale, jucând până în prezent un rol-cheie în proiectele internaționale majore ale Gazprom.

„Nu se știe nimic despre Dimov, în afară de numărul său de identificare fiscală”, l-a descris Forbes Rusia pe proprietarul Stroyproektservis LLC în urmă cu câteva luni, etichetându-l drept unul dintre cei mai importanți contribuabili ai Rusiei lui Putin.

Dimov este proprietarul oficial al companiei Stroyproektservis, care se autointitulează un singur operator logistic de servicii integrate de logistică și servicii conexe pe piața de construcție și reconstrucție a principalelor conducte de gaz.

  • Stroyproektservis deservește compania Gazprom Invest, o filială a Gazprom și un client tehnic pentru implementarea proiectelor de investiții ale holdingului de gaze.
  • În același timp, veniturile companiei au fost de 70,6 miliarde de ruble în 2023, profitul net a fost de 29,4 miliarde de ruble.
  • În același 2023, Stroyproektservice a plătit dividende de 25 de miliarde de ruble proprietarului oficial, adică Dimov.

Cu un an mai devreme, suma a fost mai mică – aproximativ 10 miliarde de ruble. Nu se știe nimic despre Dimov însuși, cu excepția numărului său de identificare fiscală”, a notat Forbes Rusia.

Ilya Dimov | Sursa foto – The Insider

Discreție proverbială, avere impresionantă

Ilya Dimov, în vârstă de 43 de ani, s-a născut în Syktyvkar, în nord-vestul Republicii Komi din Rusia.

Discreția sa este proverbială, dar venitul său personal a depășit 25 de miliarde de ruble în 2023 (aproape 277,8 milioane de dolari), plasându-l pe locul al doilea după proprietarul Novatek, Leonid Mikhelson, a cărui avere raportată de 27,4 miliarde de ruble l-a făcut al doilea cel mai bogat individ al Rusiei și al 66-lea la nivel global.

Câștigurile anuale ale lui Ilya Dimov – fost avocat – le depășesc pe cele ale unor oligarhi cu state vechi de serviciu, precum magnatul petrolului Vagit Alekperov (fost președinte al Lukoil până în anul 2022) și magnatul minier Iskandar Makhmudov, om de afaceri rus născut în Uzbekistan.

Dimov apare, de asemenea, în lista Forbes a primilor 50 de ruși cu cele mai mari câștiguri din dividende.

Compania lui Dimov, implicată în cele mai importante proiecte Gazprom: Power of Siberia, Nord Stream 2, conducta Yamal-Europe și TurkStream

Principala sursă de venit a lui Dimov este Stroyproektservis, un contractant-cheie pentru Gazprom. Potrivit site-ului web, compania este „un operator logistic unificat care oferă servicii logistice complete pentru construcția și reconstrucția marilor conducte de gaze în cadrul tuturor proiectelor Gazprom Invest LLC”.

Compania a fost implicată în unele dintre cele mai importante proiecte internaționale ale Gazprom, inclusiv Power of Siberia (o conductă de gaze naturale din Siberia de Est care transportă gaz natural de la Iacuția la Ținutul Primorie și China), Nord Stream 2, conducta Yamal-Europe și TurkStream.

Compania Stroyproektservis gestionează, de asemenea, transportul de mărfuri pentru Gazprom, precum și securitatea, depozitarea și contabilitatea echipamentelor.

Pe lângă afacerea sa principală, Dimov deține Lakhta.spb, o platformă de management al aprovizionării folosită de contractorii Gazprom. Veniturile totale ale companiilor sale au fost anul trecut de aproape 87 de miliarde de ruble (aproximativ 893 de milioane de dolari).

Yuri Kovalchuk și Gennady Timchenko, „portofelele” lui Putin

Dimov a fondat compania Stroyproektservis la sfârșitul anului 2014 – la doar șase luni după ce SUA au impus sancțiuni împotriva miliardarilor ruși, printre care se aflau și cei mai cunoscuți mandatari ai lui Putin, Yuri Kovalchuk și Gennady Timchenko.

Ambii oligarhi ar acționa ca „portofele” pentru Vladimir Putin. Sunt persoane de încredere ale Kremlinului, care maschează proprietatea asupra activelor și conturilor, pentru că acestea, practic, ar fi controlate chiar de președintele rus.

The Insider a descoperit că, înainte de a-și începe propria afacere, Ilya Dimov lucrase pentru Timchenko și Kovalchuk.

Până în 2023, Ilya Dimov a deținut o afacere cu restaurante, înainte de a fi preluată de Svetlana Kuznetsova – fiica vitregă a CEO-ului Gazprom Alexey Miller. Dar aceasta nu este, însă, singura lor legătură.

Sursa miller.navalny.com

Dimov și Kuznetsova sunt vecini și prieteni apropiați. Potrivit informațiilor obținute de The Insider, Dimov deține un apartament în complexul rezidențial de elită Imperial Yacht Club din Sankt Petersburg, acolo unde Kuznetsova locuiește împreună cu soțul ei, Alexander Kuznetsov – CEO-ul Gazprom Komplektatsiya, filială a Gazprom.

Complexul rezidențial Imperial Yacht Club din Sankt Petersburg | Foto – The Insider

Ilya Dimov, vacanțe împreună cu familia Miller

Kuznetsov a fost descris drept „ofițerul șef de achiziții” al Gazprom de Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalny, în 2022.

  • Potrivit The Insider, Ilya Dimov chiar și-a făcut vacanțe în străinătate cu familia Miller.
  • A călătorit cu soții Kuznetsov în Dubai, în ianuarie 2023.
  • În iulie 2022, a plecat în vacanță cu Alexander Kuznetsov în Turcia.
  • Pe 28 decembrie 2021, grupul a zburat împreună la Chambéry, Franța, revenind în Rusia, de la Grenoble, pe 8 ianuarie 2022.

În ultimii 10 ani, Dimov a efectuat cel puțin 27 de călătorii în străinătate cu soții Kuznetsov, destinațiile fiind Mexic, Muntenegru, Italia, Țările de Jos, Germania, Austria, Cuba și Maldive.

Au zburat adesea împreună cu avioanele private deținute de Gazprom. În august 2018, s-au întors din Sardinia cu un avion cu numărul RA-09607. La bord, ei au fost însoțiți de Marina Yentaltseva, soția lui Miller – o veche prietenă de familie și fostă secretară a lui Vladimir Putin.

Fondatorul Stroyproektservis a reușit să evite sancțiunile occidentale

În timp ce fostul angajator al lui Dimov, Gennady Timchenko, se află plasat sub aproape toate sancțiunile posibile, fondatorul Stroyproektservis a reușit să evite în totalitate aceste sancțiuni occidentale, permițându-i-se să continue să călătorească liber în Europa, la fel ca membrii familiei lui Alexey Miller, care au scăpat și ei de sancțiunile UE.

Înainte ca Dimov să se implice în companie, Stroyproektservis nu avea niciun contract cu Gazprom. Evidențele privind achizițiile guvernamentale ruse arată că firma a furnizat anterior hrană pentru reni în districtul autonom Yamal-Nenets și a instalat locuri de joacă și facilități sportive. Cu toate acestea, după ce Dimov a preluat conducerea, compania a început să primească miliarde de la Gazprom.

În primul an sub conducerea sa, veniturile companiei au crescut de 20 de ori. Absența sancțiunilor i-a permis companiei Stroyproektservis să continue să participe la proiecte internaționale în Europa – inclusiv Nord Stream 2 – până la debutul „operațiunii militare speciale” declanșate de Putin în februarie 2022.

Faptul că un prieten apropiat al familiei lui Alexey Miller deține acces exclusiv la contractele Gazprom prezintă un potențial risc de corupție.

Această problemă este agravată de opacitatea tot mai mare a datelor privind achizițiile guvernamentale din Rusia în ultimii ani și de posibilitatea ca Dimov să acționeze ca proprietar nominal al Stroyproektservis în numele unuia dintre prietenii de lungă durată ai lui Vladimir Putin, mai notează The Insider.


CITEȘTE ȘI:

Cursa pentru ARCTICA. Ceasul ticăie, Occidentul pășește pe gheață subțire: „Cooperarea Rusia-China plasează SUA și NATO într-un echilibru precar”

Alegeri prezidențiale în Moldova. Maia Sandu LUPTĂ împotriva oligarhilor pro-Moscova: „Influența Rusiei, o perspectivă înspăimântătoare”

Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Trecut de Putin pe linie moartă, „ȘOIMUL” Nikolai Patrushev și-a păstrat influența în FSB. Ce carte joacă fosta „eminență cenușie” de la Kremlin

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ce spun cei care stau la cozi la secțiile de votare din Rusia pentru scrutinele...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Cu câți bani rămâne un român dintr-un salariu brut de 1.000 de euro: România este...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată...
Meteorologii Accuweather au anunțat cum va fi vremea în lunile următoare. Vom avea parte de...
Ele sunt două dintre victimele tragediei de la Însurăţei: Camelia şi fiica ei, Maria, s-au...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
A murit Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din România. Care a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Circulație GREȘITĂ în sensul giratoriu! Regulile pun în continuare probleme unora dintre șoferi
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
MAXIMUL solar este în plină desfășurare! Ce înseamnă asta?
Decizie pentru 3,8 milioane de pensii. Anunțul venit azi, 20 octombrie: Vom continua să le...
Cristi Minculescu, împlinit în noua relație. Partenera lui îl răsfață din plin
A murit Delia Budeanu. A fost una dintre cele mai iubite prezentatoare TV ale României
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Tatăl copiilor dispăruți din Mehedinți a scăpat de arest. Milionarul, declarații la ieșire: "Fiecare are...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Bărbații și femeile procesează durerea diferit, arată un studiu