Cine este principalul suspect în dosarul asasinării activistului Oleg Horjan: ”S-au cunoscut în închisoare și au păstrat legătura”

Publicat: 25 07. 2023, 11:49
Actualizat: 25 07. 2023, 11:53
Activistul Oleg Horjan a fost asasinat în luna iulie 2023

Activistul Oleg Horjan, lider al opoziției și fost deputat în așa numitul Parlament al Republicii Moldovenească Nistreană din regiunea Transnistria, a fost descoperit mort în propria locuință din satul Sucleia, în apropiere de Tiraspol, la jumătatea lunii iulie. Autoritățile transnistrene susțin că au descoperit principalul suspect în acest dosar, iar bărbatul este dat în urmărire.

După asasinarea activistului Oleg Horjan au fost declanșate două anchete paralele, una coordonată de Chișinău, iar alta de Tiraspol. În timp ce Poliția Republicii Moldova susține că Oleg Horjan ar fi fost împușcat, autoritățile transnistrene spun că acesta a fost înjunghiat și lovit cu o țeavă, înainte de a muri.

Autoritățile de la Tiraspol au anunțat că principalul suspect în acest dosar este un alt activist, Andrei Duminică, iar relația dintre acesta și Oleg Horjan ar fi fost una destul de strânsă, acesta fiind și motivul pentru care – din primele cercetări – victima le-ar fi deschis ușa agresorilor. Anchetatorii precizează că 3 sau 4 persoane ar fi fost prezente în locuința lui Horjan, înainte de asasinat.

Andrei Duminică – născut în anul 1993, la Dubăsari, și condamnat, în trecut, pentru extorcare, jaf și agresiuni fizice – și Oleg Horjan s-ar fi cunoscut în închisoare. Activistul Oleg Horjan a fost condamnat de autoritățile separatiste de la Tiraspol la patru ani și jumătate de închisoare, în anul 2018, după ce a organizat un protest neautorizat. A fost eliberat din penitenciar în luna decembrie a anului 2022.

Andrei Duminică, principalul suspect în cazul asasinării activistului Oleg Horjan / Foto – Ministerul Afacerilor Interne – Tiraspol

Ancheta de la Tiraspol nu menționează nimic despre împușcare

Anchetatorii de la Tiraspol merg pe ipoteza jafului, lângă trupul lui Oleg Horjan – descoperit de soția sa – aflându-se un seif deschis. Rănile mortale i-ar fi fost provocate lui Oleg Horjan cu un obiect ascuțit și cu unul dur, pentru că nu ar fi vrut să deschidă seiful atunci când criminalii i-au cerut-o. De asemenea, anchetatorii mai spun că putea fi vorba despre un cuțit sau o șurubelniță și o țeavă metalică.

În același timp, nu se menționează nimic despre eventuale plăgi împușcate, ci doar că victima ar fi fost înjunghiată și lovită cu o țeavă.

”În prezent, se poate afirma cu certitudine că scopul atacatorilor a fost acela de a fura banii. Presupun că a fost un atac tâlhăresc, în cursul căruia cetățeanului Oleg Horjan i-au fost provocate leziuni corporale pentru a nu putea opune rezistență. Acest lucru este stabilit în urma examinării leziunilor corporale în timpul expertizei medico-legale”, a declarat anchetatorul de caz de la Tiraspol, Veceslav Brînzari, potrivit radiomoldova.md.

Ministerul Afacerilor Interne al Transnistriei a transmis Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova o cerere de asistență juridică pentru a descoperi unde se află acum Andrei Duminică, principalul suspect în acest caz.

”Delegația Chișinăului a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE”

Asasinarea lui Oleg Horjan a dus la declanșarea a două anchete paralele, una făcută de autoritățile de la Chișinău, iar cealaltă de autoritățile de la Tiraspol.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE, dar și prezența la fața locului a ”specialiștilor din cadrul organelor de aplicare a legii pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală”.

”În atenție a fost adus cazul morții violente a activistului civic Oleg Horjan, care s-a produs în satul Sucleia situat în perimetrul Zonei de Securitate. Delegația Republicii Moldova a condamnat cu fermitate acțiunile criminale care au luat viața unui om.

Având în vedere Principiile de cooperare între Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control în Zona de Securitate, semnate la 10 decembrie 2004, delegația Chișinăului a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE.

De asemenea, s-a cerut acces la fața locului pentru specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în conformitate cu legislația”, s-a mai precizat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova. (alte detalii AICI)

Sursa foto – radiomoldova.md


Citește și:

EXCLUSIV | Au plătit pentru îngrijire, au primit tortură și înfometare. Anchetă pentru înșelarea familiilor bătrânilor din ”azilele groazei”

Procurorii ruși cer 20 de ani de închisoare pentru Alexei Navalnîi, acuzat de ”extremism”: ”Rusia mea s-a prăbușit!” / Când va fi dată sentința

EXCLUSIV| Un al doilea Parchet știa de patru luni de azilele groazei. Cum s-a plimbat de la Corpul de control la procurori prima plângere către Ciucă

Evgheni Prigojin și noua ”agendă” a mercenarilor Wagner: ”Ce se întâmplă pe front e o rușine, nu vrem să facem parte din asta!”

60.000 $ cash, hărți militare și o beție cruntă. Omul dorit de Putin la comanda Wagner a ”cucerit” un spital: ”Nu a putut spune cum îl cheamă!”