Prima pagină » Actualitate » Cine este românul cu cea mai mare pensie din țara noastră. A luat 41.350 de lei pe lună!

Cine este românul cu cea mai mare pensie din țara noastră. A luat 41.350 de lei pe lună!

Cine este românul cu cea mai mare pensie din țara noastră. A luat 41.350 de lei pe lună!
Cine este românul cu cea mai mare pensie din țara noastră. A luat 41.350 de lei pe lună! / Sursa foto: Inquam

O pensie cât aproape 22 de salarii minime în România. Este posibil în țara noastră, unde un om care a ieșit din câmpul muncii încasează lunar peste 41.000 de lei.

Cea mai mare pensie plătită unui magistrat, în luna octombrie, a fost de 41.350 de lei.

Pensii similare au și foştii piloţi. Una dintre cele mai mari remunerații pentru un pilot care s-a retras din activitate a fost de 34.150 de lei.

Și foștii angajați de la Curtea de Conturi o duc bine. Cea mai mare pensie în azul lor este de 30.200 de lei.

În cazul funcţionarilor parlamentari, cea mai mare indemnizaţie plătită de stat, în octombrie, a fost de 16.700 de lei, bani în mână, conform datelor Antena 3 CNN.

Guvernul a adoptat legea pensiilor speciale. Care sunt principalele modificări

Guvernul a adoptat, în 28 decembrie, legea de modificare a cadrului legal privind pensiile de serviciu. Acestea vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul de Lege adoptat de Guvern vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, care este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Actul normativ adoptat respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR și urmărește ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.

Modificările adoptate stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii. 

Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

În acest sens, noile reglementări introduc criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au în vedere venituri de natură salarială realizate pe o durată mai lungă de activitate a potențialilor beneficiari, similar stagiului minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele