Cine manipulează informațiile despre numărul VICTIMELOR CIVILE din Gaza? Vitaly Novoselov (Politico): „Maximizarea cifrelor, strategia HAMAS”
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a publicat, în 19 iunie, un raport în care arată că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) „nu au reușit să se asigure că fac distincția efectivă între civili și combatanți” atunci când desfășoară operațiuni militare în Fâșia Gaza. Practic, Israelul este acuzat de crime de război.
Cu toate acestea, din moment ce teroriștii Hamas luptă adesea în haine civile fără marcaje distinctive, determinarea cu exactitate a raportului dintre civili și militanți printre morți este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, în unele cazuri.
Jurnalistul Vitaly Novoselov, într-o analiză publicată de Politico, a documentat fapte verificabile despre decesele civililor, concluzionând că proporția victimelor civile în Gaza este, de fapt, mai mică – nu mai mare – decât se vede, de obicei, în situațiile care implică război urban.
IDF, plasat pe o „listă neagră” alături de Hamas și Jihadul Islamic
Jurnalistul susține că, în pofida utilizării tacticilor „scut uman” de către gruparea islamistă Hamas, eforturile israeliene de a minimiza suferința populației civile din Gaza au avut mult mai mult succes decât se înțelege în mod obișnuit.
„Atacurile așa-zis disproporționate prezentate în raportul Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului includ, în special, Operațiunea Arnon, care avea ca scop salvarea a patru ostatici israelieni, pe 8 iunie, la Nuseirat.
Hamas i-a ținut pe ostatici în blocuri rezidențiale de lângă o piață din centrul unei zone dens populate, necontrolate de IDF.
Când forțele speciale israeliene, sosind într-o dubă pentru transportul de mobilă, au luat cu asalt aceste clădiri și au eliminat gărzile înarmate, luptătorii Hamas au deschis foc intens asupra israelienilor. Drept urmare, IDF a folosit aviația pentru a izola forțele speciale și ostaticii și pentru a le evacua. Acest lucru a dus la victime civile.
Această operațiune demonstrează că acțiunile Hamas sunt cele care fac victimele civile inevitabile.
- În primul rând, luarea de ostatici obligă forțele de securitate israeliene să depună toate eforturile pentru a-i elibera.
- În al doilea rând, ținerea de ostatici într-o zonă dens populată pune în pericol toți locuitorii.
- În al treilea rând, rezistența armată intensă împotriva forțelor de salvare a forțat IDF să desfășoare o operațiune militară complexă în această zonă.
În astfel de circumstanțe, eliberarea ostaticilor fără victime accidentale era imposibilă.
Nu este prima dată când ONU acuză Israelul de crime de război, în cele opt luni de conflict din Fâșia Gaza.
La începutul lunii iunie, secretarul general al ONU, António Guterres, a inclus IDF pe o listă neagră a organizațiilor responsabile cu uciderea copiilor în timpul războiului. Această listă include, de asemenea, Hamas, Jihadul Islamic Palestinian și ambele părți beligerante în războiul civil sudanez – armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF)”, atrage atenția jurnalistul Vitaly Novoselov.
Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, singura sursă de informații cu privire la victimele civile
Din păcate, singura sursă de informații cu privire la victimele din rândul rezidenților din Gaza în timpul războiului este Ministerul Sănătății, care, la fel ca toate autoritățile civile din enclava palestiniană, este controlat de Hamas, continua jurnalistul Vitaly Novoselov.
Potrivit datelor furnizate de această instituție, între 7 octombrie 2023 și 23 iunie 2024, un total de 37.551 de locuitori din Gaza au murit în urma războiului.
„Ministerul Sănătății din Gaza susține că toți morții au fost identificați. Cu toate acestea, Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a decis să verifice aceste cifre.
În mai, a publicat concluziile sale: din 34.844 de decese raportate la momentul publicării raportului, doar 24.686 au putut fi verificate. În plus, numărul minorilor decedați a fost revizuit de la 14.500 (conform unui raport UNICEF ) la 7.987, iar numărul femeilor confirmate că au fost ucise a scăzut de la 9.500 (conform unui raport ONU de la 1 martie) la 4.959.
De asemenea, este important de menționat că statisticile Ministerului Sănătății din Gaza nu fac distincție între civili și combatanți.
Hamas exploatează faptul că Fâșia Gaza nu este un stat recunoscut, adică nu are forțe armate oficiale. Prin urmare, toți oamenii uciși în Gaza, inclusiv luptătorii Hamas, pot fi etichetați drept «victime civile».
După atacul lor din 7 octombrie asupra Israelului, luptătorii Hamas și-au scos uniformele militare și au început să lupte în haine civile, crescând astfel numărul victimelor civile din statistici”, menționează jurnalistul în analiza publicată de POLITICO.
„Maximizarea numărului victimelor din Gaza face parte din strategia militară a Hamas”
După explozia rachetei din parcarea spitalului Al-Ahli, din 17 octombrie 2023, Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că 500 de morți au avut loc în clădirea distrusă.
Cu toate acestea, amintește jurnalistul Vitaly Novoselov, a doua zi s-a dezvăluit că acea clădire era aproape neavariată, iar un număr atât de mare de victime era imposibil.
„În ciuda acestor falsificări evidente, datele de la Ministerul Sănătății din Gaza continuă să fie folosite de ONU, organizațiile internaționale pentru drepturile omului și diferite guverne – inclusiv guvernul SUA – și această informație «spălată» de la Hamas își găsește drumul în curentul occidental mass-media prin aceste surse.
Moartea copiilor voștri și a altor palestinieni este sângele poporului nostru, i-a scris liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, liderului aripii politice a Hamas, Ismail Haniyeh, ai cărui trei fii au fost uciși de IDF. Scrisorile lui Sinwar au fost publicate recent de The Wall Street Journal .
Corespondența arată că maximizarea numărului victimelor din Gaza face parte din strategia militară a Hamas”, avertizează jurnalistul Vitaly Novoselov.
„Militanții Hamas se deplasează adesea pe străzile din Gaza înconjurați de copii”
John Spencer – șeful studiilor de război urban la Institutul de Război Modern din West Point – a servit 25 de ani în armata SUA și a fost dislocat de două ori în Irak.
El afirmă, citat de Vitaly Novoselov, că Israelul a făcut mai mult pentru a preveni victimele civile decât orice altă țară care a purtat vreodată un război urban, invocând, printre alte măsuri, utilizarea principală de către IDF a muniției ghidate de precizie (PGM).
„Fotografii din Fâșia Gaza, care pot fi găsite cu ușurință pe internet, arată că, în urma unei lovituri a IDF, adesea un singur apartament dintr-o clădire mare cu mai multe unități a fost distrus, aproape ca și cum ar fi fost smuls din structura rămasă.
- Înainte de lovituri, IDF adună informații despre prezența civililor folosind imagini din satelit, scanări de telefoane mobile și alte metode de observare a țintei. Înainte ca un ofițer să dea comanda de a deschide focul, se efectuează întotdeauna o evaluare a riscurilor pentru civili. În multe cazuri, atacurile au fost anulate atunci când copiii au fost observați în apropierea țintei. Din acest motiv, militanții Hamas se deplasează adesea pe străzile din Gaza înconjurați de copii.
- În cele din urmă, Spencer notează că IDF avertizează populația din Gaza cu mult înainte de atacurile combinate aeriene și terestre și oferă timp rezidenților să evacueze în zonele de siguranță special create. Acest lucru se face în mai multe moduri, inclusiv prin apeluri telefonice, mesaje vocale și text și pliante aruncate din aer.
- În timpul războiului, IDF a fixat, de asemenea, pauze umanitare zilnice de patru ore, pentru a permite civililor să părăsească zonele de luptă activă prin coridoare sigure.
Israelul a început o operațiune militară în Fâșia Gaza pentru a opri Hamas, a elimina orice amenințare directă și clară pe care o reprezenta pentru Israel și pentru a aduce acasă ostaticii răpiți.
«Nicio armată care luptă împotriva unui inamic fortificat în zonele urbane dens populate de pe un teritoriu abia de două ori mai mare decât Washingtonul nu poate evita victimele civile», afirmă Spencer.
Desigur, armatele pot desfășura operațiuni militare în moduri diferite – maximizând în mod deliberat daunele colaterale, ignorându-le sau depunând eforturi pentru a le minimiza.
În războiul Israel-Hamas, Hamas este cel care maximizează victimele civile. De asemenea, este posibil ca, atunci când a planificat atacul din 7 octombrie, Yahya Sinwar să fi conceput operațiunea cu scopul specific de a provoca cel mai brutal răspuns israelian posibil. Cu toate acestea, așa cum se arată mai sus, IDF a făcut tot posibilul pentru a minimiza victimele civile”, mai scrie jurnalistul.
CITEȘTE ȘI: