Cine primește ajutorul de încălzire în 2024. Află când pot fi depuse cererile și cine poate primi acest sprijin financiar mult așteptat, mai ales de categoriile defavorizate.
Autoritățile locale din mai multe orașe și municipii au demarat înscrierile pentru cetățenii care vor să primească ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul de iarnă 2024-2025.
Nu toți orășenii pot beneficia de ajutorul financiar, deoarece acesta vizează consumatorii vulnerabili în fața prețurilor, scrie fanatik.ro.
Printre primăriile care au anunțat condițiile și perioada de înscriere sunt Brașov, Satu Mare sau Primăria Medgidia.
Campania de acordare a ajutoarelor de încălzire se desfășoară prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială, iar condițiile sunt similare. Cererile și declarațiile pe propria răspundere pot fi obținute de la instituții sau de pe paginile de internet ale acestora, scrie sursa citată.
Consumatorii vulnerabili pot primi acest ajutor de încălzire în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Ei pot beneficia și de suplimentul pentru energie, acordat pe parcursul anului.
Acesta se oferă în funcție de venitul lunar pe membru de familie sau al persoanei singure. Pentru a beneficia de ajutor, venitul mediu net lunar nu trebuie să depășească 1.386 de lei/persoană, în cazul familiilor.
Dacă vorbim de persoanele singure, venitul mediu trebuie să fie de cel mult 2.053 de lei. Pentru încălzirea caselor care utilizează gaze naturale, sprijinul este între 25-250 de lei.
Cei care folosesc pentru încălzirea casei energie electrică beneficiază de un ajutor de 50-100 de lei.
Consumatorii care folosesc combustibili solizi și/au petrolieri pot primi între 32 și 320 de lei.
Cine primește ajutorul de încălzire în 2024. În cererea și declarația pe propria răspundere, beneficiarii vor preciza componența familiei, veniturile, sistemul de încălzire folosit, dar și detaliile privind bunurile mobile și imobile pe care le dețin.
Alături de cerere și declarație vor fi depuse și copii ale actelor de identitate, respectiv copii ale documentelor referitor la bunurile deținute și veniturile realizate.
Legea prevede ca ajutorul pentru încălzire poate fi solicitat și de persoanele care „nu dețin unul dintre bunurile prevăzute în «Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței» (clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, utilaje agricole, de prelucrat lemnul, depozite bancare mai mari de 3.000 lei etc”.
Bine de știut: solicitarea pentru acest sprijin financiar se poate face pe toată perioada sezonului rece. Acordarea drepturilor se va realiza începând cu luna înregitrării documentelor necesare, dacă acestea au fost depuse până la data de 20 a lunii, anunță autoritățile.
Sursa foto: youtube