Guvernul României va trebui să aprobe majorarea pensiilor pentru peste 100.000 de foști angajați din sistemele de apărare, ordine publică și siguranță națională, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) respinge contestația depusă de Avocatul Poporului. Decizia ar viza militari, polițiști și rezerviști, ale căror pensii nu au fost actualizate odată cu restul pensionarilor, în această toamnă.
Anul acesta, de la 1 septembrie, aproximativ 4 milioane de pensionari români au beneficiat de o creștere medie de 550 de lei, conform datelor oficiale. În unele cazuri s-au înregistrat majorări record, ajungând până la 12.000 de lei pentru pensiile contributive cele mai mari, dar au fost și cazuri în care creșterile au fost de doar câțiva lei. Evident, mulți pensionari au fost mulțumiți de sumele suplimentare, dar alții au fost revoltați de formula de recalculare.
În schimb, cadrele militare, polițiștii și rezerviștii nu au beneficiat de această majorare, iar situația lor a fost descrisă drept „o telenovelă” de către unii oficiali, având în vedere incertitudinea și controversele legate de actualizarea pensiilor, potrivit Playtech.
Dar, pentru a remedia această situație, Guvernul a propus un act normativ care prevede că pensiile militare vor fi indexate automat, ori de câte ori se majorează soldele de grad sau salariile funcționarilor din structurile speciale.
Proiectul fusese adoptat de Parlament, dar Avocatul Poporului a contestat legea la CCR, pe motiv că aceasta nu include o „fișă financiară” clară care să justifice impactul bugetar al acestor creșteri.
CCR nu a emis încă o decizie, dar autoritățile speră ca această contestație să fie respinsă, săptămâna viitoare, pentru ca legea să poată fi publicată în Monitorul Oficial chiar înainte de Crăciun, iar beneficiarii să primească noile sume până la sfârșitul anului.
Legea propune, în general, o corelare mai strânsă între veniturile din activitate și pensiile de serviciu. Pensiile militare vor fi actualizate în funcție de modificările salariale din sistemul activ, conform actului normativ adoptat de Parlament.
În acest mod, cuantumul acestora va reflecta noile solde de grad sau salariile de funcție ale militarilor și polițiștilor, proporțional cu vechimea valorificată la momentul pensionării.
Mai mult, pentru cadrele militare care se supun anumitor prevederi din Legea nr. 282/2023, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiilor va fi ajustată, incluzând elemente precum solda de grad și alte drepturi bănești din perioada activă.