Cine sunt românii care nu vor avea LIBER de Paște. E strict interzis să absenteze de la muncă
Paștele ortodox este programat în acest an pe data de 5 mai, conferind românilor dreptul la două zile libere în acea perioadă. Cu toate acestea, există o anumită categorie de angajați care nu se vor putea bucura de aceste zile libere. Pentru aceștia, este total interzis să absenteze de la locul de muncă.
Mulți românii își planifică deja o mini-vacanță întrucât vor face „punte” cu ziua de 1 mai, o altă zi liberă consacrată distracțiilor la mare și la munte, a grătarelor în aer liber.
Guvernul României a acordat o zi suplimentară pentru a crea o „punte”. Astfel, românii vor avea parte de 6 zile fără muncă, începând cu 1 mai (Ziua Muncii), 2 mai (ziua bonus), 3 mai (Vinerea Mare), 5 mai (Paștele ortodox), 6 mai (a doua zi de Paște). Cu toate acestea, nu toți angajații se vor putea bucura de această mini-vacanță, potrivit Cancan.ro.
Totuși, o anumită categorie de români sunt privați de această „mini-vacanță”. Pentru ei este strict interzis să absenteze de la muncă chiar și în aceste zile legale de sărbătoare.
Există unii care, din păcate, nu se vor putea bucura de mini-vacanța prevăzută în perioada 1-6 mai în acest an.
Persoanele care au locuri de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității nu primesc zile libere de la stat cu ocazia sărbătorilor legale, inclusiv 1 mai și Paște, potrivit articolului 141 din Codul Muncii.
Potrivit Codului Muncii, Guvernul României poate stabili programe de lucru specifice pentru angajații din unitățile sanitare și cele din alimentația publică, pentru a asigura asistența medicală și aprovizionarea populației cu produse alimentare esențiale.
Aceste programe de lucru trebuie respectate fără excepție, iar activitatea trebuie să continue, indiferent de circumstanțele excepționale cum ar fi sărbătorile legale.
Totuși, angajații care muncesc de sărbători sunt recompensați în alt fel. Ei își pot alege o altă zi liberă în decursul următoarelor 30 de zile.
De asemenea, dacă persoanele care muncesc de sărbători nu își pot lua liberul echivalent, din motive întemeiate, angajatorii trebuie să le ofere un spor la salariul de bază pentru activitatea desfășurată.
În astfel de cazuri, trebuie precizat că un angajat este plătit dublu pentru munca prestată.