CIOCNIRE „de lux” între iaht-uri. Fosta ambarcațiune a lui Steve Jobs s-a lovit cu un alt superiaht în largul coastei din Napoli – VIDEO
This browser does not support the video element.
Venus, iahtul de lux comandat de Steve Jobs și deținut acum de soția sa, Laurene Powell Jobs, s-a ciocnit recent cu un alt superiaht, Lady Moura, în largul coastei Napoli, Italia.
Coliziunea dintre cele două iahturi a avut loc pe 22 iulie, conform informațiilor furnizate de un purtător de cuvânt al Emerson Collective, organizația lui Powell Jobs, pentru Business Insider.
Atât Venus, un iaht de 78 de metri, cât și Lady Moura, un iaht de 105 metri, erau ancorate în momentul incidentului. Coliziunea a fost cauzată de o schimbare bruscă a vântului care a dus la contactul neașteptat dintre cele două ambarcațiuni. La momentul respectiv, la bordul Venus se afla doar echipajul.
În urma incidentului, Venus a continuat să navigheze în Marea Ligurică, în timp ce Lady Moura și-a continuat călătoria către Mykonos, potrivit datelor de urmărire publice de la Marine Traffic.
Videoclipuri ale coliziunii au fost postate pe rețelele de socializare, arătând momentul impactului dintre cele două superiahturi. În aceste videoclipuri, nu este clar care iaht a lovit primul. Cu toate acestea, un martor de la bordul Lady Moura a sugerat că echipajul Venus ar fi responsabil, menționând că daunele au fost „doar o zgârietură”, dar semnificativă și costisitoare de reparat, potrivit Businessinsider.com.
Alți utilizatori de social media susțin că Venus era ancorat și că Lady Moura ar fi intrat în el.
Deși daunele au fost minore, asigurarea iahturilor, care poate ajunge la costuri de șase cifre lunar, va acoperi probabil reparațiile.
Iahtul „Venus”, livrat după moartea lui Steve Jobs
Construit de constructorul de iahturi „Feadship”, Venus a fost livrat după moartea lui Steve Jobs în 2011, cu o valoare de 130 de milioane de dolari la finalizare. Cofondatorul Apple a lucrat îndeaproape la designul iahtului cu arhitectul și decoratorul francez Philippe Starck, timp de patru ani.
Jobs și Starck au creat un design minimalist, punând accent pe eleganță și dematerializare. Iahtul dispune de șase cabine identice și a fost conceput pentru a asigura o liniște absolută la bord, integrând cea mai modernă tehnologie disponibilă la momentul livrării.
Philippe Starck a descris colaborarea sa cu Steve Jobs ca pe un proces filosofic, aproape religios, spunând: „Nu va mai exista niciodată o barcă de această calitate. Pentru că niciodată doi nebuni nu se vor mai întâlni pentru a realiza o astfel de sarcină”.
Superiahtul Lady Moura
Iahtul Lady Moura, cu volumul său vast și lungimea impresionantă de 105 metri, este unul dintre cele mai mari superiahturi din lume. Conceput pentru a satisface stilul de viață opulent al elitei, Lady Moura poate găzdui până la 27 de oaspeți de seamă, în timp ce găzduiește un echipaj dedicat de 71 de persoane.
Iahtul a fost deținut inițial de miliardarul saudit Dr. Nasser Al-Rashid, înainte de a fi vândut ilustrului om de afaceri mexican Ricardo Salinas Pliego.
Construit de Blohm and Voss, iahtul are motoare diesel Deutz puternice și însemne placate cu aur.
Cu o valoare de 125 de milioane de dolari și costuri anuale de funcționare de 12 milioane de dolari, Lady Moura reprezintă apogeul luxului și opulenței.
Lady Moura, o creație a reputatei companii germane de construcții navale Blohm and Voss, a fost livrat primului său proprietar în 1990. Realizate cu precizie și finețe, atât coca, cât și suprastructura acestei nave colosale sunt realizate din oțel robust, potrivit Superyachtfan.com
Iahtul se mândrește cu o pereche de motoare diesel Deutz, fiecare având o putere de 6.868 de cai putere. Acestea permit iahtului să atingă o viteză maximă lăudabilă de 22 de noduri, cu o viteză de croazieră confortabilă de 14 noduri.