Ciolacu, după un an de război: „Nu ne vom lăsa niciodată descurajați de niște criminali conduși de idealuri greșite”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj ferm de susținere pentru democrație și libertate la un an de când Rusia a decis să răstoarne ordinea mondială declanșând cel mai mare masacru de la al Doilea Război Mondial încoace.
A trecut un an de când lumea a fost martoră la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a dus la moartea a mii de oameni, la distrugerea a numeroase orașe și a forțat milioane de ucraineni să devină refugiați.
„Anul trecut, la scurt timp după începerea războiului, am fost în Ucraina pentru a vedea cu ochii mei ororile bombardamentelor lui Putin. Dar și pentru a da un mesaj ferm că România va fi în prima linie a luptei pentru democrație și libertate.
Astăzi, la un an de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, voi merge la Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu” pentru a le mulțumi militarilor români și străini pentru ceea ce fac în fiecare zi pentru ca România și întreg flancul estic al NATO să fie în siguranță.
Suntem solidari cu prietenii și aliații noștri din NATO. Nu ne vom lăsa niciodată descurajați de niște criminali conduși de idealuri greșite. Noi, românii, vom sta mereu alături de toate națiunile democratice cărora le pasă de demnitatea umană, de pace și de progresul întregii umanități”, se arată într-o postare pe Facebook a liderului PSD.
24 februarie 2022, ziua care a schimbat ordinea mondială
În primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina. Aliații occidentali ai Kievului avertizau de luni de zile asupra iminentei agresiuni rusești.
Cu toate acestea, decizia lui Putin a fost un șoc pentru mulți în Ucraina și în întreaga lume. Vorbind la televiziunea de stat rusă, el a anunțat lansarea a ceea ce a numit o „operațiune militară specială” pentru a „demilitariza” și „denazifica” Ucraina.
La ora 4 dimineața, la punctele de trecere a frontierei și în porturile maritime din nordul, estul și sudul Ucrainei, convoaie rulante de tancuri rusești au străpuns calmul negru ca smoala, lansând o invazie totală care a pus capăt cu desăvârșire unei ere de pace relativă în Europa.
Puțini ucraineni vor uita dimineața zilei de 24 februarie 2022, când milioane de oameni au fost smulși din paturile lor de vuietul sirenelor de raid aerian și de exploziile rachetelor rusești în Kiev, Harkov, Odesa, Sumy, Zaporojie și în alte zeci de orașe și localități.
Invazia a bulversat ordinea globală și a trimis economiile în cădere liberă. Dar cea mai teribilă greutate a fost resimțită de cei care au fost prinși în vizorul ei, în acea dimineață și în anul care a urmat. Mii de civili ucraineni au murit în timpul celui mai mare război terestru din Europa din 1945 încoace; milioane de oameni au fugit spre vest, căutând siguranță; mulți au rămas să lupte.
Rezistență de fier în Ucraina
Timp de 12 luni, forțele armate ucrainene au organizat o apărare rezistentă, sfidând așteptările Moscovei că invazia se va încheia în câteva zile. Tancurile rusești nu au ajuns niciodată în centrul orașului Kiev; în schimb, au fost împinse din nordul Ucrainei și înăbușite în lupte crâncene în est și sud.
Dar episoadele de vărsare de sânge și sălbăticie în mâinile forțelor rusești au lovit în inima ucrainenilor și au îngrozit privitorii din întreaga lume.
Europa și Statele Unite s-au raliat împotriva președintelui rus Vladimir Putin, creând cea mai mare prăpastie geopolitică între Est și Vest de la profunzimile Războiului Rece încoace.
Iar temerile privind atacurile nucleare au zguduit observatorii aflați la mii de kilometri de linia frontului.
Vineri, în timp ce războiul continuă, ucrainenii și milioane de oameni din întreaga lume se vor opri să reflecteze asupra ororilor din ultimul an și asupra viitorului incert care îi așteaptă, potrivit CNN.