Ciolacu: Nu este oportun să introducem taxe noi. Ce face premierul cu facilitățile pentru IT și agricultură?
Prezent la Forumul de afaceri franco-român ”Împreună pentru Europa”, premierul Marcel Ciolacu a vorbit, într-o conferință de presă, despre sistemul fiscal.
Ciolacu spune că nu va lua nicio măsură, până când nu va vorbi cu marii actori din fiecare domeniu.
Nu este oportun sa introducem taxe noi. E un lucru care nu se face, când încă există o criză economică, a spus Ciolacu.
Premierul a vorbit și despre motivul pentru care s-a ajuns aici, cu acuzații ținte către fostul premier, Florin Cîțu. ”România a avut un deficit de 9,3%, el venind după un deficit de sub 3%. Toate s-au întâmplat sub un prim-ministru, accidental om de stat în România. Și am ajuns la o provocare. Anul acesta trebuie să ne încadram intr-un deficit de 4,4 pe ESA și Cash. Obiectivul României este de a se înacadra în acest deficit”, a spus Ciolacu.
Senatorul liberal, Florin Cîțu, a răspuns acuzațiilor, pe tema deficitului. „Trebuie să venim cu un plan care să mențină deficitul la 4,4% și apoi să-l reducă anul viitor. Ciolacu și PSD trebuia în ultimul an să facă reformele din PNRR. „Vorbim azi de taxe și găuri în buget pentru că socialiștii n-au fost în stare să facă reformele din PNRR”, a scris Cîțu pe Facebook.
Ce face premierul cu scutirile pentru IT și agricultură?
PNL și PSD au avut opinii diferite privind facilitățile fiscale pentru unele categorii. Premierul a declarat luni dimineață că nu există nicio discuție, în acest moment, privind eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură, construcții și IT.
Nu a existat nicio discuție și nu va exista de soatere a facilităților de la IT. Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție scoaterea, a spus Ciolacu.
În domeniile construcțiilor și agriculturii, situația este diferită față de IT, întrucât sunt facilități la impozitul pe venit, dar și la CASS. Nici aici, guvernul nu va lua o decizie fără discuții cu actorii principali.
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu s-a exprimat pentru eliminarea parţială a acestor facilităţi: ”S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, spunea el atunci.
Conducerea Partidului Național Liberal ia în discuție acest subiect, luni dimineața, la ședința privind coordonarea activității guvernamentale.
Angajații din IT sunt scutiți doar de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private. În paralel, în construcții trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.
PNRR, programul asumat de guvern la Comisia Europeană, prevede eliminarea de către autoritățile române a acestor facilități până în 2026.
România stă prea mult în concedii, Ciolacu cere o analiză
Conform cifrelor menționate de prim-ministru, în anul 2022, au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populație lucrativă de 6 milioane români. ”Asta înseamnă 140 de ani de nemuncă în România,”, a declarat Ciolacu. Șeful guvernului vrea să știe în ce domeniu lucrează persoanele care și-au luat atâtea concedii. Și a cerut o analiză la Casa de Sănătate să afle cum se eliberează aceste concedii medicale.
Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. S-a abuzat de acest fenomen și acum este o datorie la concedii medicale de 6 miliarde lei, a declarat Ciolacu.