Ciolacu repară „inechitățile din sănătate” și deblochează posturi
Guvernul a adoptat vineri un act normativ prin care se majorează salariile personalului din sistemul sanitar public, la nivelul salariului de bază maxim prevăzut de lege. Este vorba despre ”anumite restanțe la nivelul Legii 153/2017, pentru angajații din Sănătate”, după cum declara premierul Marcel Ciolacu, în 7 iunie. Măsura intră în vigoare începând de la 1 august 2023.
Conform premierului, sunt incluse în actul normativ indemnizațiile lunare pentru gărzi, plata voucherelor de vacanță, zile suplimentare de concediu de odihnă.
Practic, ca și la educație, reparăm inechitățile vechi și sunt convins că împreună facem ceea ce este corect”, a spus Marcel Ciolacu, la ședința de Guvern.
Mai exact, potrivit notei de fundamentare, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă și personalul de specialitate medicosanitar și auxiliar sanitar care asigură asistența medicală, va beneficia și de o indemnizație lunară stabilită în cuantum brut după cum urmează:
- 500 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
- 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază;
- 500 de lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
- 500 de lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licențiați, asistenți medicali de laborator clinic licențiați, licențiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licențiați, asistenți medicali de profilaxie dentară licențiați, asistenți medicali licențiați în nutriție şi dietetică, moașe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
- 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor.
S-a aprobat, de asemenea, plata voucherelor de vacanță prin transfer de la bugetul de stat, pentru a nu mai exista probleme în acordarea acestora, la nivelul unităților sanitare.
Stabilirea numărului maxim de zile de concediu pentru personalul sanitar va permite finalizarea și semnarea noului Contract colectiv de muncă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Guvernul deblochează 4.000 posturi în sănătate
Tot în ședința de vineri, Guvernul a adoptat un memorandum privind deblocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății.
Circa 4.000 de posturi vacante vor putea fi ocupate prin concurs în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, în perioada următoare.
Angajările au fost blocate pe 18 mai, odată cu adoptarea Ordonanței austerității. Blocarea angajărilor din sănătate a fost una dintre nemulțumirile sindicatelor, care au ieșit în stradă, la jumătatea lunii iunie.
În prezent, sistemul de sănătate din România are un deficit de personal de 45%, potrivit ministerului Sănătății.
CITEȘTE ȘI: