Marcel Ciolacu, după începerea fazei de dezvoltare a zăcămintelor din Proiectul „Neptun Deep”: România va fi cel mai mare producător de gaze din UE

Publicat: 04 08. 2023, 10:27
Actualizat: 04 08. 2023, 10:28
Proiectul Neptun Deep

Premierul Marcel Ciolacu salută intrarea în faza de dezvoltare a celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, „Neptun Deep”.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Marcel Ciolacu: România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Conform unui informări transmise de Guvernul României, OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, în această etapă de
dezvoltare a Proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Primele cantități de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027, conform sursei citate.

„Acest proiect strategic pentru România va contribui la securitatea energetică țării. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a afirmat prim-ministrul.

„Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale”

ROMGAZ a anunţat, joi, că Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

„Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale şi presupune lucrări de foraj şi de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea şi valorificarea gazelor naturale. Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud a fost transmis de filiala ROMGAZ BLACK SEA LIMITED împreună cu OMV Petrom spre confirmare la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale la data de 21 iunie 2023”, a transmis compania.

Directorul general, Răzvan Popescu, a afirmat că acest moment „reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referinţă pentru proiectul Neptun Deep”.

„Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul ROMGAZ cât şi al asigurării şi consolidării securităţii energetice a României”, a mai transmis Răzvan Popescu, citat de News.ro.

Neptun Deep va asigura un volum estimativ de gaze naturale de 100 miliarde metri cubi. ROMGAZ şi OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep

  • Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. EUR, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026
  • Prima producție este așteptată în 2027
  • Producția de platou este estimată la aproximativ 140 mii bep/zi timp de aproape 10 ani
  • Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (~700 mil. bep)
  • Costul unitar de producție este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viață a zăcământului)
  • HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referință a industriei (la producția de platou, amprenta de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia și expertiza de ultima generație urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiții de siguranță și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător.

Neptun Deep, un perimetru de 7.500 de kilometri pătrați

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.
Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare.
Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. EUR.

Vă recomandăm să citiți și:

OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep.  România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Șefii Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat contractul prin care concesionarii Neptun Deep își rezervă capacitate pe conducta din zona Tuzla

EXCLUSIV | OMV Petrom și Romgaz au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro pentru a-și rezerva capacitate pe conducta care va fi construită de Transgaz pentru producția din Marea Neagră. Care sunt implicațiile

Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org