Vestea anulării alegerilor prezidențiale, de către Curtea Constituțională, a inflamat spiritele în special în rândul USR, al cărui candidat, Elena Lasconi, trebuia „să joace finala” pe 8 decembrie cu candidatul considerat pro-rus, Călin Georgescu.
Ciprian Ciucu le cere celor de la USR „să se calmeze” și să nu mai pună paie pe foc, într-o situație care este și așa destul de „volatilă”. Prim-vicepreședintele PNL face apel la partenerii de coaliție pro-europeană „să nu ne mai grăbim, să nu mai sărim cu declarații”.
Odată cu anularea alegerilor prezidențiale, spiritele s-au încins în USR, iar rezultatul a fost o serie de declarații menite să agite și mai mult spiritele. Liberalul Ciprian Ciucu le cere colegilor de coaliție să se calmeze.
Din punctul meu de vedere trebuie să acționăm cu calm, să primim răspunsuri pentru că trebuie să învățăm și să ne întărim statul pentru că nu a fost OK ce s-a întâmplat în ultima perioada, instituțiile au reacționat târziu și îndemnăm pe toată lumea la calm și la introspecție.
Eu, în contrapartidă, fac un apel la USR și la Dominic Fritz să se calmeze momentan pentru că lucrurile pot degenera, situația e volatilă, decizia e luată și nu mai poate fi întoarsă. trebuie să acționăm cu maturitate, după ce trec aceste zile discutăm ce vom face mai departe.
Liderul liberal a mai declarat că toată degringolada creată la aceste alegeri nu a făcut decât să scadă încrederea electoratului în partide, considerând că „Democrația noastră a primit o șansă.”
PNL încă face parte din guvern, e bine că e acolo în acest moment și evident că trebuie să ne întâlnim cu toate forțele politice, nu doar cu PSD. Trebuie să fie o consultare largă legată de data alegerilor. Noi am semnat un acord pentru o coaliție politică pro-europeană și discuțiile trebuie să continue atâta timp cât nu a fost dezavuat acel acord.
Toată situația ne-a luat prin surprindere pentru că instituțiile nu au învățat ce s-a întâmplat acum patru ani când un partid extremist, AUR, a crescut în 2-3 săptămâni ca acest candidat acum. Parlamentul trebuia să vină cu o serie de legi care să facă un cadru legal mai bun. În al doilea rând, instituțiile de forță ar fi trebuit să informeze parlamentul. Ce s-a întâmplat acum cu acest Călin Georgescu s-a întâmplat cu AUR în 2020. Atunci a fost prima etapă și acum a fost a doua.
Evident că situația e în desfășurare, cum să spun eu că pericolul a trecut. Poate acum în weekend sau luni să ne vedem cu miniștrii noștri cu acces la informații ORNIS și trebuie să discutăm și să îi responsabilizăm, a subliniat Ciprian Ciucu.
CITEȘTE Și:
Traian BĂSESCU, în așteptarea noului președinte: „Oare, pentru cât timp? Vom vedea”