Un cetățean de naționalitate turcă, Aktimur Munur Mubera, a dorit să concesioneze un teren cu ieșire la apă, aflat în administrarea Companiei Naționale Administrarea Porturilor Maritime (CN APM) Constanța. Pentru asta, i-a promis unui consilier suma de 50.000 de euro.
Potrivit unor documente studiate de MEDIAFAX în dosarul caracatiței din Portul Constanța, din 15 noiembrie 2024 până în prezent, în virtutea unei relații vechi, de aproximativ 30 ani, Aktimus Munur Muberra, cetățean de naționalitate turcă, a inițiat și a purtat discuții cu Cătălin Viorel Cristea (Adus în compania de stat de fostul șef, Valeriu Ionescu, pe post de consilier al directorului general) cu privire la concesionarea unui teren cu ieșire la apă, aflat în administrarea CN APM, pentru desfășurarea de activități comerciale.
Cu toate că solicitarea privea un teren în suprafață aproximativă de 5.000-6.000 metri pătrați, în vederea obținerii sale, Cătălin Viorel Cristea, George Cătălin Vișan (directorul comercial al Portului Constanța, a cărui reședință a fost percheziționată) și Florin Alexandru Chirilă au identificat, inițial, o parcelă în suprafață de aproximativ 17.000 metri pătrați, și, ulterior, a unei suprafețe de 15.000 metri pătrați, cu care cetățeanul turc a fost de acord, potrivit documentelor citate.
În schimbul soluționării favorabile a solicitării sale, Aktimur Munur Muberra a promis prin intermediul lui Cristea suma totală de 50.000 euro cu titlu de mită, din care suma de cel puțin 20.000 euro drept avans, ce urma a fi remisă unui investigator cu identitate atribuită. Cetățenii de naționalitate turcă Aktimur Munur Muberra și Selcuk Ucar aveau nevoie de teren cu ieșire la apă pentru desfășurarea de activități comerciale (import de ciment din Turcia).
Răspunsul lui Cristea la doleanța celor doi a fost că într-un timp scurt îi va comunica variante de teren, după care se va scoate la licitație, afirmând „ție iți trebuiesc cel puțin 8.000, (…) 8.000-9.000 (…), o rezolvăm, deci până în februarie o-nchidem.”
Cristea le indică celor doi faptul că „o să vă dau aprobări pentru… să vă faceți proiectu’, investiția, certificatu’ de urbanism, autorizație de construcție (…) le facem prin port”, iar Aktimur Munur Muberra aprobă. Mai precizează că prima dată contractul va fi pe 10 ani, apoi pe 30 ani, în total până în anul 2054.
Pentru a rezolva solicitarea, Cristea a purtat discuții cu Vișan în biroul acestuia din urmă, în care i-a prezentat că un prieten de-al său turc dorește obținerea unui teren de aproximativ 7000-8000 metri pătrați pentru a face o investiție. În acest sens, Vișan i-a comunicat despre existența a două parcele în suprafață fiecare de câte 5000 metri pătrați.
Despre această solicitare este încunoștiințat și implicat și Florin Chirilă. Iată cum arată interceptările:
CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL: Io am vorbit și cu George, vrea un turc…
(…)
VIȘAN GEORGE-CĂTĂLIN: … un hectar
CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL: Aicea băgăm un hectar de la un turc, să facă ciment.
(…)
CHIRILĂ FLORIN-LAURENȚIU: Ceva de genu’, erau două parcele, dana sută. (n.l.: vorbesc suprapus)
CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL: Păi și în altă parte pă unde? Să facă ăsta ciment vrac, vrea să vină cu navă dă linie, păă, s-aducă, să pună patru buncăre și săă… (…neinteligibil…)
VIȘAN GEORGE-CĂTĂLIN: Aicea e dat tot…
CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL: Da…
VIȘAN GEORGE-CĂTĂLIN: În zona asta e dat tot. (n.l.: adresându-se lui CHIRILĂ FLORIN-LAURENȚIU): Mai e ceva pe-aicea? Mai e vreun hectar aicea?
CHIRILĂ FLORIN-LAURENȚIU: Mi se pare că s-a dat acuma, nu a luat DAMILA?
VIȘAN GEORGE-CĂTĂLIN: Da, da’ m-a aliniat așa.
CHIRILĂ FLORIN-LAURENȚIU: Cumva așa, da, da, da.
VIȘAN GEORGE-CĂTĂLIN: (n.l.: adresându-se lui CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL): Hai să vedem dacă mai rămâne un ciot aici.
CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL: Da? Opt mii măcar, să fie, (…neinteligibil…) opt-zece mii. Vrea să vină să pună 4 silozuri (…neinteligibil…)
(…)
CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL: Dacă e, să-l scoatem, să vină la licitație, să câștige, să-l facă investiția, s-aducă ciment…(…)”
Urmare a acestei discuții, Cristea l-a contactat telefonic pe Aktimur Munur Muberra, căruia i-a comunicat că a identificat un teren, „undeva pe lângă CONVEX” și că în următoarea zi îi va trimite și hărțile, afirmând în finalul conversației că „suntem pă drumul cel bun”.
În data de 29 noiembrie 2024 a avut loc o întâlnire între Cătălin Viorel Cristea, investigatorul cu identitate atribuită și cetățenii de naționalitate turcă Aktimur Munur Muberra și Barutogullari Mustafa Zeki, în care aceștia au discutat aspecte privind suprafața disponibilă, organizarea licitației astfel încât firma deținută de cetățenii de naționalitate turcă să fie desemnată câștigătoare, respectiv oferirea sumei de 50.000 de euro, cu titlu de mită, (evidențiată pe un post-it atașat procesului verbal întocmit de investigator, cu mențiunile ,, 50.000 €”) de către Aktimur Munur Muberra către funcționarii din cadrul CN APM.
Aktimur Munur a afirmat că este dispus să închirieze toată suprafața deoarece sunt oameni de afaceri și pot depozita și alte tipuri de mărfuri acolo.
Aktimur Munur a întrebat cum va putea închiria terenul și care ar fi prețul, iar Cristea Viorel i-a comunicat procedura care trebuie urmată, inclusiv situația în care vor fi interesate și alte firme să participe la licitație. Aktimur Munur a spus că nu este nicio problemă cu licitația, pentru că va face în așa fel încât el să aducă mai multe firme de-ale lor care se vor înscrie și vor fi folosite pe post de „iepurași”.
Cristea Viorel l-a invitat pe Aktimur Munur în afara biroului pentru a discuta ceva cu el, după puțin timp a chemat investigatorul cu identitate atribuită, iar Aktimur Munur i-a spus să-i zică, direct, ce sumă de bani să-i ofere pentru scoaterea la licitație a terenului cu suprafața de 17.000 m². Cristea Viorel a spus că cel mai bine ar fi ca Aktimur Munur să scrie pe o bucată de hârtie cât este dispus să ofere, iar acesta le-a comunicat că ar fi interesat să afle un preț estimativ, fapt pentru care investigatorul i-a transmis lui Cristea Viorel să se ducă la Chirilă Florin pentru a afla acest lucru. După câteva minute a revenit Cristea Viorel și a comunicat că prețul de pornire va fi de 1,02 lei/ mp, reprezentând prețul cu care se va închiria oficial suprafața respectivă.
La sfârșitul întâlnirii, investigatorul i-a transmis lui Aktimur Munur că el nu va pretinde vreo sumă de bani, convenind să ne revadă după ce acesta se va gândi la ce sumă să ofere.
Investigatorul s-a întâlnit cu Cristea Viorel, care i-a comunicat că Aktimur Munur este dispus să ofere 50.000 de euro pentru scoaterea la licitație a terenului menționat, totodată scriind pe un bilețel de culoare albă de tip post-it cifra de 50.000 și semnul ,,€”, bilețel pe care i l-a înmânat. Cristea Viorel a precizat faptul că Aktimur Munur îi va oferi lui acești bani.
Investigatorul s-a întâlnit din nou cu Cristea Viorel și l-a întrebat dacă în suma de 50.000 de euro pe care o va oferi Aktimur Munur ,,suntem toți”, iar acesta i-a răspuns ,,suntem cum spui tu”, precizând faptul că nu a discutat de nicio sumă de bani pe care să o primească separat de la Aktimur Munur. L-a întrebat pe Cristea Viorel dacă, din punctul său de vedere, cei 50.000 de euro sunt suficienți, acesta răspunzând că apreciază că 60.000 de euro ar fi bine, însă nici 50.000 de euro nu sunt puțini. Investigatorul ia- comunicat lui Cristea Viorel că nu vrea să negocieze și că este de acord cu suma propusă inițial, adică 50.000 de euro, moment în care Cristea Viorel l-a apelat pe Aktimur Munur căruia i-a transmis că a fost de acord cu propunerea lui, potrivit datelor obținute de MEDIAFAX.