Cititul este un fenomen tot mai rar în România, conform unui raport recent al Uniunii Europene, care plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește lectura.
Doar 30% dintre români au citit o carte în ultimul an, iar datele Institutului Național de Statistică arată că în 2023 aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte.
În comparație cu alte țări europene, România se află în partea de jos a clasamentului. În schimb, Luxemburg se remarcă cu cel mai mare procent de cititori, 75%, urmat de Danemarca (72%) și Estonia (71%).
România se alătură altor statistici îngrijorătoare privind consumul de carte. „În școli și familii se citește suficient în anumite cazuri, dar copiii sunt adesea influențați de anturajul lor.
„Chiar dacă în școli și în familii se promovează lectura, copiii sunt adesea influențați de anturajul lor. În case sunt multe cărți, dar tehnologia – computerul, tableta și telefonul – atrage mai mult. ” a spus o femeie.
Conform Uniunii Europene, tinerii cu vârste între 16 și 29 de ani sunt cei mai mari cititori din Europa, 60% dintre aceștia citind cel puțin o carte în ultimul an. Sofia Cercel, bibliotecar, menționează că, deși numărul cititorilor a scăzut, bibliotecile sunt frecventate pentru diverse activități culturale și accesul la baze de date.
„Generaţiile din ziua de azi câteodată tind să se ducă spre mediul online mai mult decât să deschidă o carte şi oricum, să fim serioşi, s-au digitalizat şi cărţile”.
„Poate şi din cauză că avem mult mai multe activităţi şi atunci să zicem că nu mai e o activitate aşa de interesantă pentru noi. E mult mai uşor să te uiţi la televizor decât să pui mâna pe o carte să citeşti sau aşa, implică un pic mai mult efort”, potrivit Observatornews.ro.
„Atât timp cât părinţii nu se ocupă cu chestia asta în casă, nici copiii n-o să citească, asta e clar”, spun tinerii.