Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, care efectuează o vizită de lucru în România, a fost primit vineri de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Nicolae Ciucă. În urma discuțiilor premierul României a anunțat că s-a semnat un acord care va permite deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei româno-bulgare la Giurgiu-Ruse, potrivit Agerpres.
„Un punct important al discuţiei îl reprezintă colaborarea noastră în domeniul transporturilor, care a beneficiat de contribuţia doamnei comisar european pentru Transporturi, Adina Vălean. Concretizăm această cooperare prin rezultate de care să beneficieze cetăţenii noştri. Acordul semnat astăzi la Bucureşti în domeniul transporturilor va permite deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei româno-bulgare la Giurgiu-Ruse”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
„O bucurie să asist la semnarea acordului privind PTF Giurgiu-Ruse cu omologul şi prietenul meu prim-ministrul Kiril Petkov şi să discutăm despre cooperarea noastră bilaterală în diverse domenii, inclusiv transport, energie şi situaţia din Ucraina”, a transmis premierul Ciucă şi pe Twitter.
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, vineri, cu premierul Bulgariei, Kiril Petkov, despre obiectivele comune de îmbunătăţire a conexiunilor rutiere şi fluviale de-a lungul Dunării, situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, dar şi despre avansarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Totodată, Iohannis a subliniat importanţa finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federaţia Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria şi Polonia.
„În domeniul energiei, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru eforturile comune la nivel european în vederea eliminării cât mai curând posibil a dependenţei energetice a Uniunii Europene de Federaţia Rusă, conform abordării agreate la nivelul Consiliului European. Totodată, preşedintele României a subliniat importanţa finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federaţia Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria şi Polonia.
Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa majoră a operaţionalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia şi a apreciat măsurile luate recent în această direcţie de statul vecin. Cei doi înalţi oficiali au accentuat importanţa cooperării bilaterale şi regionale, pentru a face faţă acestei situaţii complexe în domeniul energetic”, a arătat Administraţia Prezidenţială.