Ciucă: Am alocat peste 51 de milioane de lei pentru REABILITAREA a 16 obiective afectate de cutremur în judeţul Gorj

Publicat: 22 02. 2023, 17:50
Actualizat: 22 02. 2023, 18:21

This browser does not support the video element.

Guvernul va aloca 51 de milioane de lei pentru reabilitarea a 16 obiective din 5 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Gorj afectate de cutremur, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă în ședința de Guvern de miercuri. Șeful Executivului a precizat că a accelerat procesul de luare a deciziilor pentru tot ce înseamnă prevenție și punerea în siguranță a cetățenilor în cazul cutremurelor produse în România.

La prima reuniune a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic am luat o serie de măsuri pe care începând de astăzi le concretizăm.

„În #ședința de Guvern am analizat, în primă lectură, Programul național ”Școli sigure și sănătoase” un instrument eficient prin care grăbim procesul de consolidare și reabilitare a unităților de învățământ cu risc seismic ridicat. Copiii care urmează cursuri în cele 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1 vor fi relocați pentru a-și desfășura activitatea în siguranță. Până vineri, autoritățile locale, cu sprijinul Ministerului Educației, vor identifica soluții pentru a găsi noi spații potrivite pentru continuarea procesului educativ în cât mai bune condiții.
Simplificarea etapelor de elaborare a documentațiilor și reducerea termenelor de emitere a avizelor și autorizațiilor pentru executarea lucrărilor sunt alte modalități prin care accelerăm derularea proiectelor de consolidare. Am făcut o primă analiză a proiectului de lege prin care venim cu proceduri mai simple și mai rapide pentru a face posibilă începerea lucrărilor de consolidare și reabilitate a cât mai multor clădiri de locuit, școli, spitale și instituții publice într-un timp cât mai scurt”, a declarat premierul.

Ciucă: Portalul „fiipregatit.ro” va fi preluat de toate instituţiile publice centrale sau locale

„Intervenim și în sprijinul cetățenilor și instituțiilor din Gorj, județ afectat de cutremure în ultima perioadă. În baza evaluării pagubelor și a consultării cu autoritățile locale am alocat peste 51 de milioane de lei pentru măsurile urgente de intervenție.
Extrem de importantă este prevenția și informarea populației. Am stabilit astăzi ca autoritățile și instituțiile publice centrale și locale să publice, pe paginile de internet proprii, la loc vizibil, un link către platforma națională de pregătire pentru situații de urgență «fiipregătit.ro». Lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), aceasta a devenit sursa oficială de informare în care cetățenii au încredere”, a adăugat premierul.

Detalii privind programul guvernamental destinat consolidării şcolilor

În completare, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că suma de 51,4 milioane de lei va fi alocată pentru refacerea clădirilor afectate de cutremur din municipiul Târgu Jiu, oraşul Tismana, comuna Arcani, comuna Runcu şi comuna Stăneşti, pentru lucrări de reparaţii, consolidări, chiar şi desfiinţare de obiective de investiţii şi reconstruire la 16 obiective, toate din domeniul învăţământului.

El a detaliat şi cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul guvernamental destinat consolidării şcolilor care sunt expertizate cu grad de risc seismic I.

„Acest program guvernamental va porni cu clădirile care sunt astăzi expertizate risc seismic I, dar există, evident, posibilitatea, pe măsură ce vor mai fi alte clădiri, eventual, expertizate în această categorie, ca ele să fie incluse automat în programul guvernamental şi să fie finanţate. Toate categoriile de cheltuieli legate de consolidarea acestor şcoli vor fi decontate prin acest program, iar introducerea în programul guvernamental se va face pe baza listei comunicate de Ministerul Educaţiei. Beneficiarii acestor investiţii sunt autorităţile administraţiei publice locale, cărora le punem la dispoziţie o procedură simplificată de derulare a investiţiilor. În primul rând, soluţia tehnică se va baza pe raportul de expertiză de încadrare în risc seismic I şi se va trece direct la întocmirea unui proiect tehnic, având în vedere că putem să determinăm standarde de cost pe consolidare de risc seismic şi care vom propune să fie aprobate prin ordin de ministru”, a arătat Cseke Attila.

De asemenea, a adăugat ministrul, în cadrul acestui program se va propune reducerea termenelor pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a avizelor şi acordurilor acordate de instituţii ale statului, respectiv şi a termenului de emitere a autorizaţiei de construcţii.

„Această soluţie este prevăzută în proiectul Codului urbanismului, proiect de lege cu care vom veni în şedinţa de guvern cât mai curând, în cursul lunii martie, în mod cert, dar pentru acest program guvernamental pe care îl dorim rapid implementat, am devansat aceste soluţii, care se vor regăsi şi în Codul urbanismului”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Ministrul a vorbit şi despre proiectul de lege privitor la construcţii, aflat, miercuri, tot în prima lectură, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern.