Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că în cadrul ședinței comune care va avea loc pe 11 februarie la Chișinău, România și Republica Moldova vor fi concretizate mai multe linii de sprijin care sunt de interes pentru cele două țări.
„Ne pregătim pentru ședința de Guvern comună care va avea loc 11 februarie. Este o ședință care am convenit că trebuie aibă loc ținând cont că trebuie să aibă loc mai multe subiecte concretizate în linii de sprijin la nivel de ministere de linie și în felul acesta prin ședința comună care va avea loc la Chișinău vom avea o serie întreagă de acorduri care vor fi semnate de miniștri de linie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat care sunt domeniile de cel mai mare interes în care se dorește accelerarea colaborării dintre România și Republica Moldova, premierul a afirmat: „Aș începe cu interconectarea infrastructurii rutiere. Prima discuție pe care am avut-o cu doamna Gavriliță atunci când a ajuns la București – „mi-aș dori să avem o linie de cale ferată rapidă între Chișinău și București. Discutam și de podul de frontieră care leagă localitatea Ungheni din România cu localitatea Ungheni din Republica Moldova și consolidarea podului de la Galați la Giurgiulești. Partea de consolidare din România a fost finalizată. Anul acesta va fi finalizat.
Premierul speră să fie finalizată și autostrada Moldova care să conecteze pe cale rutieră România de Republica Moldova. De asemenea aprovizionarea cu gaze naturale este un alt subiect important.
Cred ca este foarte important să asigurăm alternative de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale. Interconectarea pe gaze deja s-a realizat.
„Sunt o sută de milioane de euro care vor fi asiguraţi de la bugetul de stat al României. Banii vor fi folosiţi pe toate proiectele care vizează nevoile guvernului de la Chişinău pentru a putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor din Republica Moldova. Ei vor viza domeniul energetic, domeniul de transporturi, de ce nu partea de digitalizare, domeniul educaţiei. Avem, de asemenea, discuţii între Ministerul de Interne din România şi Republica Moldova pe tot ceea ce înseamnă rezolvarea aspectelor de securitate transfrontalieră. Sunt foarte multe domenii, rostul este să-i cheltuim cu chibzuinţă şi cât se poate de eficient”, a explicat primul ministru, potrivit News.ro.