Prima pagină » Actualitate » CIUMA CAPRELOR se răspândește în Balcani. Bulgaria, înconjurată de pestă, dezinfectează mașinile

CIUMA CAPRELOR se răspândește în Balcani. Bulgaria, înconjurată de pestă, dezinfectează mașinile

Autoritățile române încearcă să limiteze pesta micilor umegătoare, care a ucis deja peste 220.000 de oi și capre. Boala îngreunează exportul. Ungaria, Croația, Rusia și Serbia au restricționat importul de animale din țara noastră, iar vecinii bulgari au montat la graniță sisteme de dezinfectare, publică Protv.

Oficialii din Grecia, unde focarele se înmulțesc, spun că brânza feta s-ar putea scumpi dacă boala se extinde. Înconjurată de țări unde pesta oilor face ravagii, Bulgaria a decis ca toate mașinile care trec granița să fie dezinfectate. Au fost montate aceste sisteme care stropesc automat roțile mașinilor.â

Adio feta!

România și Grecia sunt țările unde pesta micilor rumegătoare produce deja cele mai multe pagube. De altfel, ministrul grec al dezvoltării rurale și alimentației, Kostațiaras, spune că dacă virusul va continua să se răspândească, ar putea fi afectată inclusiv producția celebrei brânze feta.

Tulcea în carantină

Numărul focarelor descoperite până acum de autorități a ajuns la 45. 38 dintre acestea sunt în județul Tulcea, șase în județul Constanța și unul singur în județul Timiș. În total, sunt afectate peste 220.000 de animale. Pentru că virusul se răspândește rapid, autoritățile au impus măsuri stricte. În zonele afectate nu au voie să facă mișcarea de animale, deci nu au voie să miște exploatație în alta.

De exemplu, județul Tulcea, unde s-a declanșat primul sau care este închis complet, nu poate să iasă animale, ceea ce e foarte important, pentru că transmiterea se face doar prin contact. Fermele de oi și capre sunt atent monitorizate, inclusiv în județele neatinse de virus.

Piața arabă, marea miză

Potrivit Autorității sanitar-veterinare, Rusia, Serbia, Croația și Ungaria au impus restricții de import pentru animalele din România, iar țările arabe, unde exportăm mare parte din oi, cer analize suplimentare. Anul trecut, crescătorii români au livrat peste hotare aproape 1.400.000 de capete, câștigând aproape 300 de milioane de euro.

Citește și