Consiliul Județean Ilfov renunță la construirea stației de reciclare a deșeurilor în Ciorogârla. Președintele CJ: „Toți consilierii USR PLUS au votat «pentru», apoi s-au opus, vehement și nejustificat”

Publicat: 25 08. 2021, 21:27
Actualizat: 25 08. 2021, 22:24
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay.com

Consiliul Județean (CJ) Ilfov renunță la construirea stației de reciclare a deșeurilor din comuna Ciorogârla, județul Ilfov, după ce proprietarul terenurilor de 87.000 mp pe care ar fi trebuit construită stația de sortare a anunțat că nu vrea să vândă.

Consiliul Județean Ilfov urma să cumpere două loturi de teren, în suprafață de 87.000 mp, de la antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu, pentru a construi o stație de sortare a deșeurilor, în comuna Ciorogârla, la numai câteva sute de metri de casele oamenilor și de râul cu același nume. Oamenii din Ciorogârla au protestat și au strâns semnături contra demersului, iar proprietarul terenurilor s-a retras din proiectul care i-ar fi adus aproape 1 milion și jumătate de euro.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, a anunțat, pe Facebook, că joi va fi revocată Hotărârea CJ din 28 iulie, prin care se demarau procedurile de achiziție a terenului de 86.900 mp din Ciorogârla, pentru proiectul ,,Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”.

Asta pentru că, spune Hubert Thuma, proprietarul terenurilor a anunțat că nu va participa la procedura de negociere, proiectul privind construirea stației de sortare a deșeurilor fiind astfel nerealizabil în Ciorogârla.

”Ca urmare a faptului că proprietarul terenului a transmis că nu intenționează să vândă cele doua loturi, organizarea procedurii de negociere s-a anulat, iar ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean din data de mâine, 26.08.2021, urmează să fie suplimentată cu un proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 123/2021 pentru aprobarea «Raportului de evaluare-teren extravilan, Comuna Ciorogârla T5, P15/3, 15/4, Lot 1 și T5, P15/3, P15/4, Lot 2, județul Ilfov» și aprobarea constituirii unei comisii de negociere în vederea achiziționării celor două loturi de teren necesare pentru realizarea proiectului «Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID)»”, a scris Hubert Thuma pe pagina sa de Facebook.

Președintele CJ Ilfov explică și cum a fost votat proiectul, inclusiv de toți consilierii USR PLUS, care ulterior s-au opus, „vehement și nejustificat”.

„În data de 28.07.2021 a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Ilfov, în care proiectul la care facem referire a fost votat în unanimitate. Asta înseamnă că toți consilierii, inclusiv toți consilierii USR PLUS, au fost de acord cu implementarea acestui proiect și au votat «pentru» constituirea Comisiei de negociere și pentru aprobarea raportului de evaluare aferent celor două terenuri în vederea achiziționării celor două loturi de teren necesare pentru realizarea SMID Ilfov”, a precizat Thuma.

Mai mult, spune președintele CJ Ilfov, în aceeași ședință, consilierii USR PLUS au venit și cu propuneri pentru a-i informa în mod corespunzător pe cetățenii din Ciorogârla asupra diferențelor dintre o groapă de gunoi și o stație de tratare.

„Nici la ședința din 21 iulie, când proiectul a fost prezentat, cei cinci consilieri USR PLUS nu au formulat vreo obiecție”, precizează Thuma.

”Acestea fiind spuse, oare nu era mai ușor, dragi colegi USR PLUS, să votați «împotrivă» în momentul în care vi s-a solicitat votul, în loc să vă opuneți atât de vehement și nejustificat acum? Consider această atitudine ca fiind total iresponsabilă, mai ales că vine din partea unor oameni care ar trebui să deservească interesul public al cetățenilor pe care îi reprezintă. Fac un apel către domnii consilieri USR PLUS ca pe viitor să trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate proiectele supuse votului în ședințele de consiliu și să vadă interesul cetățenilor din Ilfov, pe care îi reprezintă de altfel, și nu interese obscure de partid”, a mai scris Thuma pe Facebook.

Hotărârea Consiliului Județean Ilfov cu privire la construirea unei stații de sortare a deșeurilor în comuna Ciorogârla a stârnit revolta sutelor de familii din Ciorogârla.

Centrul de sortare ar fi trebuit construit în apropierea Autostrăzii A1, pe sensul București-Pitești, cu acces de la nodul rutier situat la km 22-23. Aici urmau să vină, zilnic, peste 150 de maşini de gunoi, să fie descărcate aproape 200 de mii de tone de deşeuri anual, din aproape toate localităţile din judeţul Ilfov.

Locuitorii comunei au luat inițiativa pe rețelele de socializare, au strâns sute de semnături împotriva proiectului și au depus o plângere prin care solicitau revocarea Hotărârii Consiliului Județean Ilfov: „distanța față de așezări umane este mai mică de 500 de m, iar distanța față de arii protejate este mai mică de 800 m”, se arăta în plângerea prealabilă.