CJUE respinge ca inadmisibilă plângerea referitoare la neacceptarea României în Schengen
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins ca fiind „vădit inadmisibilă” acțiunea formulată de europarlamentarul Eugen Tomac în ceea ce privește respingerea aderării României la Spațiul Schengen.
Mai mult instanța europeană și-a declinat competența în acest caz.
Conform jurisprudenţei stabilite privind admisibilitatea acţiunilor în anulare, constituie acte atacabile, în sensul articolului 263 al Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), actele care stabilesc definitiv poziţia unei instituţii la capătul unei proceduri administrative şi care vizează producerea unor efecte de drept obligatorii, aminteşte CJUE.
De asemenea, încheierea procedurilor de evaluare Schengen şi verificarea criteriilor de aderare la acest spaţiu de liberă circulaţie, deja realizată în 2011 în cazul României, reprezintă doar o etapă a procedurii, care trebuie însoţită de o consultare a Parlamentului European, urmată de o decizie a Consiliului UE asupra aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România, potrivit stiripesurse.ro.
Or, o asemenea decizie nu poate fi luată decât în unanimitate de către statele membre în Consiliul UE, iar realizarea etapelor prealabile ale procedurii nu înseamnă că Consiliul European nu mai trebuie să adopte o decizie în unanimitate, decizie care nu are un termen limită, notează CJUE. Ca atare, neadoptarea proiectului supus votului Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie 2022 nu poate fi considerată un act atacabil, în sensul articolului 263 din TFUE, a stabilit instanţa europeană, care a considerat astfel „vădit inadmisibilă” acţiunea înaintată de Eugen Tomac.
Eugen Tomac: „Neacceptarea României în Schengen este o ilegalitate ce trebuie corectată”
Eugen Tomac, eurodeputat și președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a detaliat stadiul petiției „România merită în Schengen”, cu o zi înainte ca în plenul Parlamentului să fie dezbătută propunerea de Rezoluție referitoare la spațiul de liberă circulație a Uniunii Europene, document elaborat la solicitarea societății civile românești.
Eurodeputatul Eugen Tomac a elaborat mesajul pe care l-am transmis miercuri, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, în cadrul dezbaterii propunerii de Rezoluție referitoare la aderarea la spațiul Schengen. Un document ce a fost elaborat la solicitarea societății civile românești.
Potrivit europarlamentarului, textul Rezoluției cuprinde un alineat esențial și le mulțumește tututor colegilor eurodeputați care au susținut amendamentul propus de Traian Băsescu, care a solicitat Parlamentului European să intervină în procesul pe care eu l-a deschis la CJUE împotriva Consiliului UE. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock