Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că măsura neimpozitării salariului minim pe economie, susţinută de USR-PLUS în programul de guvernare este soluția pentru a putea ajuta populația care încasează salariul minim pe economie și totodată ajută și economia României. Acesta a explicat modalitatea de impozitare care urmează a fi aplicată, prin taxarea sumelor care depăşesc valoarea salariului minim.
„Este o măsură care s-ar aplica tuturor, pentru că se aplică pe valoarea unui salariu minim. Practic, valoarea unui salariu minim nu e impozitată şi toate taxele încep de la valoarea aceea în sus. Pentru toată lumea. Practic, ăsta este un mod în care, dacă tot vrem să ajutăm economia, aşa ar trebui să o ajutăm. Este un lucru care sare în ochi imediat când te uiţi pe fiscalitatea muncii în ţările din Uniunea Europeană, inclusiv România. Dacă ne uităm pe povara fiscală pe care o pune statul asupra muncii, vedem că în România (…) e deasupra mediei. Dar dacă ne uităm pe salariile mici, vedem unde este ponderea acelei poveri fiscale şi aici suntem lideri, aici suntem cei mai tari”, a declarat Claudiu Năsui, miercuri seară, la Antena 3.
”Impactul acestei măsuri, făcută eșalonat și așa cum am propus-o noi, este mai mică decât noul PNDL propus. Noi în momentul negocierii programului de guvernare am propus a propus două opțiuni. De fapt, cea mai bună era cea în care se întâmplă această măsură, gradual, pentru întreaga economie. Punem, să zicem, 500 de lei. Primii 500 de lei sunt neimpozitabili. Nu era un salariu minim, dar primul an făceam 500 de lei. În următorul an, mai puneam 500 de lei și tot așa. Și puteam să o facem gradual. Nu trebuia neapărat să fie 500 de lei, puteau să fie 400, mai mult, mai puțin, dar ideea era să mergem într-acolo. Să ajungem și noi să aplicăm o măsură europeană, pentru că aproape toate țările europene au genul acesta de protecții. Una e să ți se ia jumătate din bani când ești director de bancă, parlamentar sau ministru și alta e să ți se ia când ești pe salariul minim”, a precizat ministrul Economiei.