Prima pagină » Actualitate » CLIENȚII restaurantelor vor putea să-și aducă propriile recipiente pentru a lua mâncare la pachet. Propunerea UE, obligatorie din 2028

CLIENȚII restaurantelor vor putea să-și aducă propriile recipiente pentru a lua mâncare la pachet. Propunerea UE, obligatorie din 2028

Uniunea Europeană a propus o nouă soluție pentru diminuarea consumului recipientelor din plastic și de unică folosință. Localurile vor oferi clienților posibilitatea de a-și aduce propriile recipiente pentru a lua mâncarea la pachet. De asemenea, cumpărătorii vor avea posibilitatea să cumpere produse alimentare în ambalaje reutilizabile, printr-un sistem dedicat. 

Inițiativa Uniunii Europene vine într-un moment în care surplusul de deșeuri din plastic constituie problemă ce amenință ecosistemul planetar și pune în pericol bunăstarea populației. Arderea deșeurilor de plastic eliberează în atmosferă vapori toxici, care pot avea efecte negative asupra sănătății umane și a mediului. De asemenea, peste 120 de milioane de tone de plastic se află în prezent în mările și oceanele noastre, fiind nevoie de nevoie de sute de mii de ani pentru ca plasticul să se descompună. Consecințele se răsfrâng, de asemenea, la nivel economic și industrial, potrivit marine.copernicus.eu.ro.

Într-un efort de a reduce consumul de plastic, Uniunea Europeană a implementat o măsură care va fi obligatorie pentru toate statele UE, începând cu 12 februarie 2027.

Potrivit unui regulament european privind ambalajele și deșeurile de ambalaje publicat recent în Monitorul Oficial al UE, până la 12 februarie 2027, agenții economici din sectorul HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor fi obligați să implementeze un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente pentru umplere, notează economica.net.

Comercianții sunt obligați să informeze cumpărătorii, la punctul de vânzare, prin panouri sau pancarte vizibile, despre posibilitatea de a primi mâncare sau băuturi în propriul recipient. De asemenea, alimentele pe care consumatorii le iau la pachet nu trebuie să aibă un preț mai mare, față de aceleași tipuri de alimente vândute în ambalaje de unică folosință ale restaurantelor.

De asemenea, agenții economici din domeniul HORECA, care vând băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, trebuie să le ofere consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare, măsură ce trebuie implementată până la 12 februarie 2028. Clienții trebuie informați de această opțiune prin panouri vizibile la punctul de vânzare, iar produsele nu pt costa mai multe decât cele ambalate în recipiente de unică folosință.

Vor fi scutiți de aplicarea acestor obligații cei care se încadrează în definiția microîntreprinderii stabilită în Recomandarea 2003/361/CE, în versiunea aplicabilă la 11 februarie 2025.

Începând din 2030, cei din HORECA vor trebui să „depună eforturi” pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă. Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”, se arată în regulamentul UE.

Citește și:

MAFIA gunoaielor din Prahova. Patru persoane au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției și scapă doar cu amenzi penale

Mihaela Frăsineanu, la GÂNDUL GREEN: „Trebuie să înțelegem că planeta nu este infinită și nu avem RESURSE infinite”

Mihaela Frăsineanu, la GÂNDUL GREEN: „Principala direcție de acțiune în 2025 este implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR) la nivelul ÎNTREGII ȚĂRI”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele